Marleen Finoulst Verschenen op 20/08/2015

In het nieuws

Veel mensen halen de aanbevolen 150 minuten matige fysieke activiteit per week niet. Hoeft niet, zeggen onderzoekers nu. Een kwartier wandelen per dag doet je ook al langer leven.

Factcheck

Matig intensief bewegen, een stevige wandeling bijvoorbeeld, is goed voor de gezondheid. Hoe meer, hoe beter. Maar alle beetjes helpen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veel mensen, ouderen in het bijzonder, halen de aanbeveling van 150 minuten matig intensieve activiteit per week niet. Onderzoekers vroegen zich af of dat wel nodig is voor 60-plussers. Ze zochten alle studies bij elkaar waarin de invloed van fysieke activiteit op de overleving geëvalueerd werd en weerhielden daarbij de gegevens van alle 60-plussers (1). Dat leverde 9 studies op met een totaal van 122.417 deelnemers (73.745 vrouwen en 48.672 mannen) van gemiddeld 72,9 jaar die gemiddeld 9,8 jaar werden opgevolgd. Ze stelden vast dat 150 minuten per week het risico op vroegtijdige sterfte inderdaad met ruim een kwart (28%) vermindert, maar een dikke 100 minuten per week (wat neerkomt op 15 minuten per dag) dit risico ook al met 22% doet afnemen in vergelijking met mensen die helemaal niet fysiek actief zijn. Wie meer dan 150 minuten per week sport, haalt er nog het grootste voordeel uit: namelijk 35% risicoreductie. De onderzoekers besluiten dat ouderen zich niet moeten laten ontmoedigen door de richtlijn van 150 minuten matige fysieke activiteit per week en al heel wat voor hun gezondheid doen wanneer ze een kwartier per dag stevig wandelen.

Bron

(1) Even a low-dose of moderate-to-vigorous physical activity reduces mortality by 22% in adults aged ≥60 years: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. Published online August 3 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een observationele studie, met schattingen, die we niet te letterlijk moeten nemen. Het heeft geen zin om minuten fysieke activiteit te tellen. De boodschap is veeleer dat matig fysiek actief zijn (waarbij de hartslag stijgt en je lichtjes begint te zweten) al gezondheidsvoordelen oplevert voor de oudere populatie.

Opvallend in dit onderzoek was dat het voordeel voor vrouwen groter was dan voor mannen. Bij vrouwen die minder dan 150 minuten per week matig intensief bewogen, verminderde het risico op vroegtijdige sterfte met 32% en bij mannen met 14%. Maar dat valt te relativeren. De onderzoekers keken niet naar andere leefstijlfactoren, zoals lichaamsgewicht, roken, eet- en drinkgewoonten.

Conclusie

Matig intensief bewegen, een stevige wandeling bijvoorbeeld, is goed voor de gezondheid. Hoe meer, hoe beter. Maar alle beetjes helpen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/15-minute-daily-walk-will-help-you-live-longer-says-study.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief