Marleen Finoulst Verschenen op 10/07/2014

In het nieuws

Volgens verschillende krantenberichten kan een nieuwe bloedtest met 87 procent zekerheid voorspellen of iemand binnen een jaar alzheimerdementie krijgt.

Factcheck

Onderzoekers ontwikkelden een bloedtest die met een lage nauwkeurigheid de ziekte van Alzheimer kan voorspellen bij mensen die reeds een groter risico hebben omwille van geheugen- en andere cognitieve klachten. Vraag is wat de zin is om dit te weten, vermits er geen behandeling bestaat voor alzheimerdementie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers identificeerden een reeks proteïnen in het bloed van 1148 oudere mensen, waarvan 476 met de diagnose ziekte van Alzheimer, 220 met milde cognitieve stoornissen (zoals geheugenstoornissen) en 452 mensen zonder enig teken van dementie (1). In totaal konden ze 16 proteïnen in verband brengen met cognitief verval (verminderen van geheugenfunctie, concentratie, oriëntatievermogen,...). Ze ontwikkelden een bloedtest op basis van 10 van deze proteïnen, die een voorspellende waarde heeft voor de ziekte van Alzheimer. De test had een voorspellende waarde tussen 72 en 87 procent in de groep met milde cognitieve problemen: dat betekent dat iemand met een ongunstig testresultaat een kans van maximum 87% heeft op het ontwikkelen van Alzheimer in het daaropvolgende jaar. Uit eerder onderzoek is bekend dat van alle mensen met geheugenproblemen 10 tot 15% binnen het jaar Alzheimer ontwikkelt. Voor deze risicogroep kan de test de ziekte met een redelijke kans voorspellen. Binnen de groep zonder cognitief verval, de mentaal gezonde ouderen, zakt de voorspellende waarde naar ongeveer 50%.

De onderzoekers besluiten dat de nieuwe bloedtest interessant kan zijn om potentiële nieuwe Alzheimermedicijnen uit te testen in klinische studies.

Bron

(1) Hye A, Riddoch-Contreras J, Baird AL, et al. Plasma proteins predict conversion to dementia from prodromal disease. Alzheimer’s and Dementia. Published online July 8 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De voorspellende waarde van de nieuwe bloedtest voor alzheimerdementie is laag. De goed afgelijnde groep met milde cognitieve stoornissen, die deelnam aan deze studie, is in werkelijkheid veel moeilijker af te bakenen. Als je pakweg iedereen zou testen die vergeetachtigheid ondervindt, dan daalt de voorspellende waarde naar zo’n 50%. Dat betekent dat je evengoed kop of munt kan gooien: zo’n test is dan vrijwel waardeloos.

Stel dat de voorspellende waarde van de test verder kan verbeterd worden, bijvoorbeeld door ze te combineren met een hersenscan, dan is het nog de vraag waarom je dat zou willen doen. Op dit moment bestaat er geen enkel medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan stoppen. Welke meerwaarde biedt een test die je een jaar eerder met de diagnose confronteert?

De test heeft mogelijk wel een toekomst in het kader van het uittesten van potentiële Alzheimermedicijnen.

Conclusie

Onderzoekers ontwikkelden een bloedtest die met een lage nauwkeurigheid de ziekte van Alzheimer kan voorspellen bij mensen die reeds een groter risico hebben omwille van geheugen- en andere cognitieve klachten. Vraag is wat de zin is om dit te weten, vermits er geen behandeling bestaat voor alzheimerdementie.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Blood-test-for-Alzheimers-no-better-than-coin-toss.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief