Marleen Finoulst Verschenen op 12/06/2015

In het nieuws

Uit een studie van de universiteit van Columbia blijkt dat het risico dat je loopt op 55 verschillende ziektes sterk gelinkt is aan de maand waarin je geboren werd.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat het risico op bepaalde aandoeningen iets groter is voor mensen die in een bepaalde maand geboren zijn. Voor een aantal ziekten is dat verklaarbaar, voor andere is het minder duidelijk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Columbia vergeleken gecodeerde gegevens van alle patiënten die tussen 1985 en 2013 werden opgenomen in het universitaire ziekenhuis. In totaal gaat het om gegevens van 1.749.400 mensen met gemiddelde leeftijd 38 jaar. De medische dossiers geven ook de geboortedatum aan, zodat ziektes bij de proefpersonen konden vergeleken worden met hun geboortemaand (1). Op die manier vonden de onderzoekers een duidelijk verband voor 55 aandoeningen met een bepaalde geboortemaand. Dit zogenaamd geboortemaandeffect was reeds gekend voor 19 van deze ziekten en voor 20 andere waren er reeds aanwijzingen. Deze studie bracht dus 16 nieuwe aandoeningen aan het licht die vaker voorkomen bij mensen die in een bepaalde maand geboren zijn. Negen van deze 16 aandoeningen hebben met hart en bloedvaten te maken, waaronder hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en hartfalen. Andere zijn zeer divers, gaande van prostaatkanker, verkoudheid, hoest tot insektenbeten. De geboortemaand oktober werd geassocieerd met de meeste ziekten en mei met de minste. De onderzoekers benadrukken dat hun studie niet toelaat te besluiten dat het hier gaat om een oorzakelijk verband.

Bron

(1) Boland MR, Shahn Z, Madigan D, et al. Birth Month Affects Lifetime Disease Risk: A Phenome-Wide Method. Journal of American Medical Informatics Association. Published online June 3 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is al langer bekend dat er een verband bestaan tussen de geboortemaand en het risico op bepaalde aandoeningen. Zo is pollenallergie (hooikoorts) frequenter bij mensen die in de lente geboren werden, omdat ze dan al vroeg in aanraking kwamen met stuifmeel. Waarschijnlijk kunnen een aantal verbanden met het klimaat verklaard worden, voor andere blijft het koffiedik kijken.

Het is ook mogelijk dat een aantal verbanden op louter toeval berusten. Zeker is dat er geen direct oorzakelijk verband is tussen geboortemaand en ziekte. Overigens, is er weinig aan te doen. Het enige dat we nu weten is dat de gevoeligheid voor bepaalde ziekten misschien groter is voor een bepaalde geboortemaand. En dat wisten we grotendeels al.

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat het risico op bepaalde aandoeningen iets groter is voor mensen die in een bepaalde maand geboren zijn. Voor een aantal ziekten is dat verklaarbaar, voor andere is het minder duidelijk.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/Does-your-birthday-affect-your-disease-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief