Marleen Finoulst Verschenen op 26/06/2015

In het nieuws

Reishi, een paddenstoel uit Azië waaraan heel wat geneeskrachtige eigenschappen worden toegedicht, zou wel eens een wapen kunnen worden in de strijd tegen obesitas. Dat zeggen onderzoekers uit Taiwan.

Factcheck

Deze studie toont dat Ganoderma lucidum (reishi), toegevoegd aan het drinkwater van muizen op een vetrijk dieet, zorgt dat de diertjes minder bijkomen in gewicht. Over de effecten bij de mens bestaat totnogtoe geen degelijk onderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Reishi of Ganoderma lucidum is een medicinale paddenstoel die reeds duizenden jaren gebruikt wordt in China voor allerlei kwalen. Ook bij ons worden reishi-supplementen verkocht om het afweersysteem te versterken. Wetenschappers uit Taiwan onderzochten of extracten van de paddenstoel kunnen gebruikt worden om obesitas te voorkomen. Ze zetten een studie op met muizen, die ze in 6 groepjes verdeelden (1). Een deel van de muizen kreeg gedurende 8 weken een zeer vetrijk dieet en een ander deel een normaal dieet. De muisjes kregen ofwel verschillende concentraties Ganoderma lucidum in hun drinkwater ofwel gewoon water (placebo). Na 8 weken werden ze gewogen en werden de lichaamsvetmassa en de insulineresistentie bepaald. De muisjes die reishi in het drinkwater hadden gekregen in combinatie met een vetrijk dieet, kwamen minder grammen bij in vergelijking met de muisjes op vetrijk dieet zonder reishi: respectievelijk verdikten ze 12 gram en 18 gram. De hoogste concentraties reishi hadden het grootste effect. Bij muisjes die een normaal dieet hadden gehad, had reishi geen effect: ze kwamen allemaal gemiddeld 4 gram aan.

De onderzoekers concludeerden dat Guanoderma lucidum (reishi) toegevoegd aan het drinkwater van muizen op vetrijk dieet hun gewichtstoename beperkt.

Bron

(1) Chang C, Lin C, Lu C, et al. Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota. Nature Communications. Published online June 23 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit is een onderzoek met proefmuisjes. De effecten zijn niet aangetoond bij mensen, wat verkopers van reishi-supplementen ook mogen beweren. Het gaat hier ook niet over vermageren, maar over minder gewichtstoename bij een vetrijk dieet. Overigens hadden de onderzoekers persoonlijke financiële belangen in een bedrijf dat reishi-supplementen produceert.

Reishi mag dan een natuurlijk product zijn, dat betekent niet dat het ongevaarlijk is. De veiligheid bij inname van deze supplementen is onvoldoende bewezen. Zo is bekend dat de extracten mogelijk een bloedverdunnend effect hebben, wat niet zonder risico is voor bijvoorbeeld mensen het verhoogde bloeddruk. Verder is niet bekend hoe deze supplementen interfereren met medicatie.

Conclusie

Deze studie toont dat Ganoderma lucidum (reishi), toegevoegd aan het drinkwater van muizen op een vetrijk dieet, zorgt dat de diertjes minder bijkomen in gewicht. Over de effecten bij de mens bestaat totnogtoe geen degelijk onderzoek.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/Mushroom-supplement-could-be-one-way-to-tackle-obesity.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief