Marleen Finoulst Verschenen op 18/03/2015

Door u gekozen

Afbrokkelende nagels vormen een veelvoorkomend probleem dat cosmetisch erg storend kan zijn. Verzorgde nagels fungeren immers als visitekaartje.

Factcheck

De oorzaken van afbrokkelende nagels zijn zeer talrijk. Wanneer je de onderliggende oorzaak kent, kan je trachten om daar iets aan te doen. Goede therapieën zijn niet voorhanden.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Naar schatting 20% van de bevolking heeft last van broze, afbrokkelende nagels die makkelijk splitten en scheuren. Vrouwen hebben er dubbel zo vaak last van als mannen (1). In tegenstelling tot wat de volksmond suggereert, hebben broze nagels niets met een gebrek aan kalk (calcium) te maken. Nagelplaten bevatten amper 0,2% calcium. De oorzaken van broze nagels zijn zeer divers. We vonden een wetenschappelijke overzichtsstudie die alle informatie over afbrokkelende nagels op een rijtje zet (2). De oorzaken worden ondergebracht in drie groepen: exogene factoren die op de nagels inwerken, ziekten van de nagels en systeemziekten.

Tot de exogene factoren behoort verweking door te veel water. Mensen die veel in water zitten (poetspersoneel, kappers, redders in zwembaden,...) hebben wekere nagels die makkelijker brokkelen en splitten. Bepaalde chemicaliën, waaronder sommige (vooral de goedkopere) nagellakken, nagellakremovers en acrylgel, maken nagels eveneens brozer. Verder kunnen trauma's (te lange nagels scheuren makkelijker) en schimmels nagels fragiel maken. Andere oorzaken zijn specifieke nagelziekten en systeemziekten, waaronder een te traag werkende schildklier, eczeem en psoriasis.

Afbrokkende nagels zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar vooral hinderlijk en storend. Ze kunnen leiden tot minder zelfvertrouwen.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Afbrokkelende nagels hebben uiteenlopende oorzaken. Wanneer geen duidelijke oorzaak gekend is, moet gezocht worden naar uitlokkende factoren, zoals veelvuldig in water zitten of veel gebruik van nagellak. Afbrokkelende nagels worden best kort geknipt. Handschoenen zijn zinvol wanneer je veel in water zit en nagellak beperk je best. Koop nagellak van goede kwaliteit, die de nagel niet hermetisch afdekt.

Goede therapieën zijn niet voorhanden. Met versterkende 'coatings' moet je voorzichtig zijn. Bij overmatig gebruik kunnen die de nagels namelijk fragieler maken. Enkele beperkte studies wijzen wel op een gunstig effect van biotine (vitamine B complex) op de hardheid van nagels. Op voorwaarde dat je de supplementen lang genoeg (maanden) inneemt.

Conclusie

De oorzaken van afbrokkelende nagels zijn zeer talrijk. Wanneer je de onderliggende oorzaak kent, kan je trachten om daar iets aan te doen. Goede therapieën zijn niet voorhanden.

Referenties

(2) van de Kerkhof PCM, Pasch MC, Scher RK. Brittle nail syndrome: a pathogenesis-based approach with a proposed grading system. Clinical Review. J Am Acad Dermatol 2005;53:644-649.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief