Marleen Finoulst Verschenen op 02/02/2016

Door u gekozen

Er wordt aanbevolen om tweemaal per dag gedurende minstens twee minuten de tanden te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Op die manier help je cariës voorkomen.

Factcheck

Dagelijkse tandverzorging met fluoridehoudende tandpasta gaat tandbederf tegen. Twee poetsbeurten met telkens een erwtje tandpasta per poetsbeurt volstaat.

Lees verder »

Wat is hierover geweten?

Fluor is een essentieel sporenelement: we hebben het nodig voor de normale groei en ontwikkeling van ons lichaam en kunnen het niet zelf aanmaken. Fluor komt veelvuldig voor in de natuur onder de vorm van fluoride. Drinkwater bevat fluoride en daarnaast zit het in bepaalde voedingswaren, waaronder sardientjes, Chinese thee en groene kool. Fluoride speelt een rol in de normale functie van het hart, de sterkte van de botten en de sterkte van de tanden. Wanneer we onze tanden poetsen met fluoridehoudende tandpasta, blijft altijd wat fluoride kleven op de tanden, waardoor het tandglazuur beetje per beetje sterker wordt. Op die manier zijn tanden beter bestand tegen zuuraanvallen. Suiker uit de voeding wordt door onze mondbacteriën namelijk omgezet in zuur en dat zuur tast het tandglazuur aan met gaatjes (cariës) tot gevolg. Daarom moeten we snoepen beperken en dagelijks tandenpoetsen, vanaf het moment dat melktanden doorbreken. Kindertandpasta bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen, omdat tanden in ontwikkeling erg gevoelig zijn aan grote hoeveelheden fluoride. Te veel fluoride doet kleine witte vlekjes en strepen verschijnen op de tanden in opbouw en die krijg je niet meer weg. Daarom is het belangrijk om op de dosis fluoride in tandpasta te letten. Voor kinderen tot 2 jaar volstaat 500 tot 1000 ppm (parts per million), tussen 2 en 6 jaar 1000 tot 1450 ppm en vanaf 6 jaar 1450 ppm fluoride. Overigens volstaat een bolletje tandpasta ter grootte van een erwt per poetsbeurt. Een hele streep, zoals in de reclame, biedt geen enkel bijkomend voordeel.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Wat we dagelijks binnenkrijgen aan fluoride via eten en drinken is onvoldoende om tandbederf tegen te gaan. Tandverzorging met fluoridehoudende tandpasta noodzakelijk. Er moet goed gepoetst worden, want fluoride dringt traag doorheen de plaque-laag. Na iedere poetsbeurt blijft er wat fluoride op de tanden en in het speeksel achter. Daarom is het beter om je mond niet te uitgebreid te spoelen na het poetsen.

Extra supplementen met fluoride voor kinderen worden niet aanbevolen, omdat deze kunnen zorgen voor te hoge concentraties fluoride met witte vlekjes en streepjes op de tanden in wording. Ook bij zwangerschap is extra inname van fluoride niet nodig.

Op internet worden onheilspellende berichten verspreid over negatieve eigenschappen van fluoride op de afweer, kankerontwikkeling, enzovoort. Deze zijn grotendeels gebaseerd op onbetrouwbare studies en worden door ernstig wetenschappelijk onderzoek weerlegd (2). De gunstige effecten van fluoride op het voorkomen van cariës zijn voldoende bewezen.

Conclusie

Dagelijkse tandverzorging met fluoridehoudende tandpasta gaat tandbederf tegen. Twee poetsbeurten met telkens een erwtje tandpasta per poetsbeurt volstaat.

Referenties

Voor-_en_nadelen_van_fluoride.pdf

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief