Marleen Finoulst Verschenen op 02/05/2014

In het nieuws

Iedere week pikken we een item uit de rubriek ‘Kies een onderwerp’, waar lezers zelf suggesties kunnen doen of suggesties naar boven stemmen. Vandaag nemen we winderigheid onder de loep.

Factcheck

Dagelijks produceren we gemiddeld 2 liter darmgas. Wie dat niet vlot kwijtraakt, moet zijn voedingsgewoonten eens onder de loep nemen. Verder zijn obstipatie, roken, te weinig beweging, te snel eten en stress de grootste boosdoeners.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wit brood, gesuikerde ontbijtgranen, grote hoeveelheden melkproducten en gefrituurde en vette voedingsmiddelen, rauwkost, de meeste soorten fruit, kolen (brocolli, spruitjes, bloemkool, rode en witte kool), peulvruchten en uien: ze zorgen voor een balloneffect. De bacteriën in de dikke darm vormen de laatste schakel in het verteringsproces: hier wordt voedsel gefermenteerd, wat gepaard gaat met gasproductie. De genoemde voedingsmiddelen leiden tot een verhoogde gasproductie, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en meer winderigheid.

Darmgas bestaat voor 99% uit stikstof, zuurstof, koolstofdioxide, waterstof en methaan, in wisselende hoeveelheden. De onaangename geur wordt veroorzaakt door zwavelhoudende en andere verbindingen (ammoniakgas, amine, scatool, indool en boterzuur) die in minimale hoeveelheden in de darmgassen aanwezig zijn.

Naast het gas afkomstig van fermentatie slikken we ook lucht in. Per ademteug belandt 1 tot 3 milliliter lucht in het darmkanaal. Onder invloed van stress, door snel te eten of amper te kauwen, happen we nog meer lucht binnen. Koolzuurhoudende dranken, drinken met een rietje, op kauwgum kauwen en roken brengt nog meer lucht binnen.

Het darmgas dat we dagelijks produceren (gemiddeld 2 liter), moet ook verwijderd worden. Dat levert per dag gemiddeld 10 tot 20 winden op. En enkele boeren. 

Bron

 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Als de eliminatie van darmgas niet vlot verloopt, stapelen gassen zich op in de darmen, met een opgezette buik, een onaangenaam opgeblazen gevoel en overdreven winderigheid tot gevolg. Een belangrijke oorzaak van het verhinderen van de gasuitlaat, is obstipatie. Ook darmziekten die gepaard gaan met vertraagde darmbewegingen (vb. prikkelbaredarmsyndroom), zorgen ervoor dat voedsel langer blijft gisten in de dikke darm, waardoor nog meer gassen gevormd worden. Dat verklaart ook het opgeblazen gevoel waar veel mensen met obstipatie over klagen.

Vezelrijke voeding is nuttig bij obstipatie. Ook lichaamsbeweging helpt gassen beter elimineren. Geneesmiddelen hebben amper nut. Er zijn er enkele op de markt, zonder voorschrift bij de apotheker te koop, maar verwacht er geen wonderen van. Hooguit brengen ze wat verlichting. Een kruidentheetje na de maaltijd wil ook wel eens wat helpen.

Een aangepaste voeding heeft nog het meeste effect tegen overdreven winderigheid: beperken van bruisdranken, vermijden van kauwgum, minder in één keer eten en de vetconsumptie beperken. Je tijd nemen om goed te kauwen, langzaam eten, en als het kan, een wandeling van een kwartiertje maken na de maaltijd. Andere maatregelen zijn: stress beperken, niet roken en voldoende lichaamsbeweging.

Conclusie

Dagelijks produceren we gemiddeld 2 liter darmgas. Wie dat niet vlot kwijtraakt, moet zijn voedingsgewoonten eens onder de loep nemen. Verder zijn obstipatie, roken, te weinig beweging, te snel eten en stress de grootste boosdoeners.

Referenties

Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2008;27(1):2-10

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief