Patrick Mullie Verschenen op 12/09/2018

In het nieuws

In het VRT journaal van 9 september werd vermeld dat overgewicht het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Wat betekent dit juist?

Factcheck

Indien we er niet in slagen om deze epidemie af te remmen, zullen de gevolgen op gezondheidsvlak in de toekomst dramatisch zijn. Actieve maatregelen dringen zich op om de jeugd te beschermen tegen de gevolgen van overconsumptie en van een gebrek aan lichaamsbeweging.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De helft van de volwassen Belgen lijden aan overgewicht en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat tegen 2030 de meerderheid van de vrouwen te zwaar zullen zijn. Ongeveer 16% van de jongeren heeft overgewicht. Jongeren die opgroeien in een gezin met ouders die hoger onderwijs volgden, hebben minder vaak overgewicht (11%) dan jongeren uit andere gezinnen.

Onderzoekers uit Finland gingen na wat de gevolgen zijn van overgewicht en obesitas op de gezondheid. Ze deden dit door 120.000 volwassenen gedurende 10 jaar op te volgen en de medische problemen van deze mensen bij te houden (1). De WHO-definities werden gebruikt: overgewicht (BMI 25-29,9), obesitas (BMI 30-34,9) en ernstige obesitas (BMI ≥ 35). In vergelijking met mensen met een normaal gewicht hadden mensen met overgewicht dubbel zoveel risico op hart- en vaatziekten, deelnemers met obesitas en ernstige obesitas hadden zelfs tot 4,5 en 14,5 (!) keer meer risico. Het risico op diabetes type 2 was 2 keer hoger bij overgewicht en meer dan 17 keer hoger bij deelnemers met ernstige obesitas

Bron

1. Kivimäki M, Kuosma E, Ferrie JE et al. Overweight, obesity, and risk of cardiometabolic multimorbidity: pooled analysis of individual-level data for 120 813 adults from 16 cohort studies from the USA and Europe. Lancet Public Health. 2017 May 19;2(6):e277-e285.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De huidige epidemie van overgewicht en obesitas zal gevolgd worden door een epidemie van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zal in de toekomst zware financiële gevolgen hebben voor de gezondheidsuitgaven. Een actieve preventie dringt zich op, we moeten met zijn allen gezonder gaan consumeren en meer bewegen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven kan op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven. Met onderbouwd advies, concrete tips en kant-en-klare projecten.

Meer dan 100.000 jongeren in België lijden aan obesitas, dit zal op termijn eveneens gepaard gaan met gezondheidsproblemen. De vroegere term ouderdomsdiabetes werd gebruikt omdat deze ziekte hoofdzakelijk voorkwam bij vijftigplussers. Vandaag spreekt men liever van diabetes type 2, omdat de ziekte nu ook al bij twintigers voorkomt. 

Conclusie

Indien we er niet in slagen om deze epidemie af te remmen, zullen de gevolgen op gezondheidsvlak in de toekomst dramatisch zijn. Actieve maatregelen dringen zich op om de jeugd te beschermen tegen de gevolgen van overconsumptie en van een gebrek aan lichaamsbeweging.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief