Marleen Finoulst Verschenen op 21/10/2014

In het nieuws

Wie wil afvallen, krijgt meestal te horen dat een crashdieet niet de oplossing is. De kilo’s die je verliest, zouden er immers veel sneller weer bij komen. Volgens een nieuw onderzoek blijkt net dat best mee te vallen.

Factcheck

Deze studie toont dat zwaarlijvige mensen na een crashdieet niet sneller aankomen in gewicht dan mensen die langzaam afvallen. Of je nu snel of traag afvalt, op termijn komt het gewicht meestal terug.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Mensen die willen vermageren, krijgen over het algemeen de raad om dat langzaam te doen: niet meer dan 0,5 kg per week. Crashdiëten, waarbij je in korte tijd veel afvalt, zouden niet gezond zijn en bovendien zou je de verloren kilo’s snel weer bijwinnen.

Een Australische onderzoeksgroep zocht het uit door 200 obese, maar voor het overige gezonde volwassenen in te delen in 2 groepen: de ene groep volgde gedurende 12 weken een crashdieet (doel: 1,5 kg per week verliezen), de andere volgde gedurende 36 weken een dieet waarbij ze 0,5 kg per week zouden afvallen. Van de groep die het crashdieet volgde, bereikte 81% het vooropgestelde doel, tegenover slechts 50% van de mensen die het langdurige, maar minder strenge dieet volgden.

Na de dieetperiode werden alle proefpersonen gedurende 3 jaar opgevolgd, waarbij ze op regelmatige tijdstippen bij de diëtist langsgingen en de raad kregen een half uur per dag matig intensief te bewegen. Helaas bereikte 71% van alle deelnemers, zowel uit de crashdieetgroep als uit de andere dieetgroep, na drie jaar opnieuw het oorspronkelijke gewicht.

De onderzoekers besluiten dat je met een crashdieet niet sneller of meer aankomt dan na een langzaam afslankproces. Met andere woorden; het zou niet uitmaken of je snel of traag afvalt. De kans dat de kilo’s op termijn terugkomen blijft dezelfde.

Bron

(1) Purcell K, Sumithran P, Prendergast LA, et al. The effect of rate of weight loss on long-term weight management: a randomised controlled trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Published online October 16 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers brengen een wereldwijde stelling uit de dieetwereld aan het wankelen, namelijk dat crashdiëten te mijden zijn, omdat je zeer snel opnieuw zou bijkomen. Dat blijkt in deze studie niet het geval. Dat zwaarlijvige mensen makkelijker afvallen met een crashdieet dan met een gewoon dieet, heeft mogelijk te maken met de kortere tijdsspanne en de eenvoud: bij het crashdieet worden maaltijden vervangen door papjes met weinig calorieën die je wel verzadigen. De maaltijdvervanger die gebruikt werd in dit onderzoek was Optifast van Nestlé en een van de hoofdonderzoekers blijkt een vroegere werknemer bij Optifast. Dat doet enigszins de wenkbrauwen fronsen, al stelt Nestlé dat ze geen invloed uitoefende op de studie.

Er zijn nog een paar kanttekeningen: er werd niet onderzocht of het wel gezond is om snel veel kilo’s af te vallen, een andere reden waarom diëtisten waarschuwen voor crashdiëten. Voor deze studie werden enkel gezonde zwaarlijvigen aangesproken. Of crashdiëten veilig zijn voor mensen met obesitas en diabetes type 2 of metaboolsyndroom bijvoorbeeld, is niet bekend.

Het resultaat op lange termijn blijft echter hetzelfde: de meerderheid komt weer aan en wordt even zwaar als voorheen. 

Conclusie

Deze studie toont dat zwaarlijvige mensen na een crashdieet niet sneller aankomen in gewicht dan mensen die langzaam afvallen. Of je nu snel of traag afvalt, op termijn komt het gewicht meestal terug.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/Crash-diets-can-work-claim.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief