Marleen Finoulst Verschenen op 15/10/2014

In het nieuws

In Boston werden 20 patiënten met chronische diarree behandeld met capsules die bevroren stoelgang van gezonde mensen bevatten. Gaat het om een smakeloze grap of is dit ernstige wetenschap?

Factcheck

De studie doet vermoeden dat capsules met bevroren stoelgang van gezonde vrijwilligers mensen met hardnekkige chronische diarree veroorzaakt door Clostridium difficile kan helpen. Het gaat om een experimenteel onderzoek dat nu verder onderzocht wordt in grotere studies.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De darmflora wordt verstoord door antibiotica. Wie veelvuldig antibioticakuren nodig heeft, kan chronische diarree ontwikkelen als gevolg van de aanwezigheid van de bacterie Clostridium difficile. Deze bacterie is aanwezig in de darmflora en veroorzaakt in normale omstandigheden geen problemen, maar dat verandert als ze de overhand krijgt. Dan kan een zeer ernstige diarree ontstaan die soms moeilijk te behandelen is.

In een poging de verziekte darmflora van mensen met ernstige C. difficile diarree opnieuw in balans te krijgen, kreeg een groep van 20 gehospitaliseerde patiënten capsules met bevroren stoelgang van 4 gezonde vrijwilligers (1). Stoelgang bevat darmflora. Iedere patiënt diende 15 stoelgangcapsules te slikken in 2 opeenvolgende dagen. Na de kuur verdween de diarree (tot 8 weken na de toediening) bij 14 van de 20 patiënten. De overige 6 kregen een tweede kuur en uiteindelijk bleek dit bij 4 van hen ook succesvol. De patiënten voelden zich naar eigen zeggen stukken beter en meldden geen neveneffecten.

Bron

(1) Youngster I, Russell GH, Pindar C, et al. Oral, Capsulized, Frozen Fecal Microbiota Transplantation for Relapsing Clostridium difficile Infection. JAMA. Published online October 11 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De idee voor deze kleinschalige studie is gebaseerd op eerdere successen met stoelgangtransplantatie voor chronische diarree veroorzaakt door C. difficile (2). Omdat de procedure van stoelgangtransplantatie omslachtig is (stoelgang van een gezonde vrijwilliger wordt via een sonde via mond of aars in de darm gebracht), heeft men hier gepoogd capsules te maken met bevoren stoelgang.

Het gaat om een kleinschalige studie, zonder controlegroep, maar de gunstige resultaten doen wel vermoeden dat het mogelijk is om een verziekte darmflora opnieuw in evenwicht te brengen door toevoeging van gezonde darmflora van een niet-verwante vrijwilliger. Dit spoor wordt daarom zeker verder onderzocht in uitgebreider onderzoek. Belangrijk daarbij is om de capsules reukloos en smaakloos te maken, want de idee om andermans stoelgang in te slikken, doet menigeen kokhalzen.

Deze therapie is enkel bedoeld voor chronische diarree als gevolg van een zieke darmflora, overwoekerd door de bacterie C. difficile, en niet voor andere vormen van diarree.

Conclusie

De studie doet vermoeden dat capsules met bevroren stoelgang van gezonde vrijwilligers mensen met hardnekkige chronische diarree veroorzaakt door Clostridium difficile kan helpen. Het gaat om een experimenteel onderzoek dat nu verder onderzocht wordt in grotere studies.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/is-stoelgangtransplantatie-een-wondermiddel-in-wording

http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/Poo-in-a-pill-may-help-treat-C-difficile-infection.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief