Marleen Finoulst Verschenen op 29/10/2014

In het nieuws

Siroop op basis van agave is een volks middeltje tegen droge hoest. Volgens een nieuwe studie werkt deze siroop even goed als placebosiroop en dat is beter dan niets.

Factcheck

Kindjes met een banale hoest iets laten drinken, een beetje water of kruidensiroopje, vlak voor het slapen gaan, heeft meer effect dan niets geven. Houd er rekening mee dat siropen doorgaans veel suiker bevatten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In de herfst en winterperiode worden kleine kinderen veelvuldig geplaagd door virale luchtweginfecties en hoesten. Een behandeling is niet nodig en wordt zelfs afgeraden, maar toch nemen veel ouders hun toevlucht tot hoestsiroop. Sinds 2013 mogen apothekers en artsen geen hoestsiropen meer afleveren voor kinderen tot 6 jaar, maar dat belet niet dat ouders soms hun toevlucht nemen tot siroopjes die ze elders kunnen kopen, in natuurwinkels bijvoorbeeld.

Amerikaanse onderzoekers zetten een studie op bij 119 kindjes tussen 2 en 47 maanden (bijna 4 jaar) oud die last hadden van nachtelijk hoesten en eventueel enkele andere banale symptomen van verkoudheid, waarvoor geen behandeling nodig is. De kindjes werden in 3 groepen onderverdeeld en kregen ofwel geen behandeling, ofwel agavesiroop, ofwel water met een smaakje (placebo), 's avonds bij het slapen gaan. De ouders noteerden vervolgens of hun kindje 's nachts veel gehoest had en in hoeverre dit hun slaap verstoord had. Op basis van de bevindingen van de ouders stelden de onderzoekers vast dat kindjes die agavesiroop of placebo gekregen hadden minder hoestten in de daaropvolgende nacht in vergelijking met de kinderen die niets gekregen hadden.

Als besluit werd gesteld dat iets geven aan peuters en kleuters met een banale hoest duidelijk effect heeft, wat pleit voor een sterk placebo-effect.

Bron

(1) Paul IM, Beiler JS, Vallati JR, et al. Placebo Effect in the Treatment of Acute Cough in Infants and Toddlers - A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatrics. Published online October 27 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze goed opgezette studie onderstreept de kracht van het placebo-effect, al kan hier niet worden uitgesloten dat een kindje iets laten drinken (in dit geval placebo of agavesiroop) een verzachtende, hydraterende werking heeft op hoest. Iets geven kan ook een geruststellende werking hebben op de ouders, wat een invloed kan hebben op hun kind.

De studie toont niet aan dat agavesiroop echt werkt tegen hoest: er zitten niet meer hoeststillende bestanddelen in dan in water.

Conclusie

Kindjes met een banale hoest iets laten drinken, een beetje water of kruidensiroopje, vlak voor het slapen gaan, heeft meer effect dan niets geven. Houd er rekening mee dat siropen doorgaans veel suiker bevatten.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/Placebo-as-effective-as-syrup-in-treating-coughs.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief