Marleen Finoulst Verschenen op 14/12/2015

In het nieuws

Mensen met een ernstige depressie hoeven niet aan de pillen. Ze worden even goed geholpen met psychotherapie. Zo klinkt het besluit van een nieuwe Amerikaanse overzichtsstudie.

Factcheck

Een matige tot ernstige depressie kan zowel met antidepressiva als met cognitieve gedragstherapie behandeld worden. De effecten zijn vergelijkbaar en beide combineren werkt niet beter.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers brachten alle studies bij elkaar die moderne antidepressiva vergelijken met cognitieve gedragstherapie op een placebogecontroleerde wijze. Ze vonden 11 studies die aan deze criteria voldoen en betrekking hadden op 1.511 mensen met matige tot ernstige depressie die gedurende 12 tot 24 weken werden opgevolgd (1). Op basis van uitgebreide vragenlijsten stelden ze vast dat beide behandelingen effectief zijn en wel in gelijke mate. Mensen die behandeld werden met antidepressiva verbeterden in dezelfde mate als de mensen die enkel met gedragstherapie behandeld werden. Diegenen die zowel pillen als therapie kregen, waren niet beter af dan mensen die enkel pillen kregen. Er waren iets meer mensen die stopten met antidepressiva omwille van nevenwerkingen dan mensen die stopten met cognitieve gedragstherapie, maar dat kan volgens de onderzoekers toeval zijn en te wijten aan beperkingen van de afzonderlijke studies.

De onderzoekers concluderen dat tweede generatie antidepressiva (genre paroxetine, prozac® en andere) even goed werken als cognitieve gedragstherapie of zelfs de combinatie. Ze suggereren dat mensen de keuze zouden moeten krijgen. Sommigen voelen zich beter met pillen, anderen geven de voorkeur aan therapie.

Bron

(1) Amick HR, Gartlehner G, Gaynes BN, et al. Comparative benefits and harms of second generation antidepressants and cognitive behavioral therapies in initial treatment of major depressive disorder: systematic review and meta-analysis. The BMJ. Published online December 08 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er bestaan zeer veel psychotherapieën, maar hier werd enkel de vergelijking gemaakt tussen pillen en cognitieve gedragstherapie, een therapievorm waarbij gedachten en gedrag centraal staan (2). Deze therapievorm is effectief bij depressie, maar waarschijnlijk is ze niet voor iedereen geschikt. Het zou interessant zijn om te weten wie best geholpen wordt met dergelijke therapie en wie beter af is met pillen, maar daarover geeft dit onderzoek geen uitsluitsel.

De opvolgperiode in dit overzichtsonderzoek bedroeg maximaal 24 weken (5 – 6 maanden) en geeft dus geen informatie over de langere termijn.

Conclusie

Een matige tot ernstige depressie kan zowel met antidepressiva als met cognitieve gedragstherapie behandeld worden. De effecten zijn vergelijkbaar en beide combineren werkt niet beter.

Referenties

(2) http://www.sad.be/geestelijke-gezondheidszorg/professional/therapievormen/psychotherapie-cognitieve-gedragstherapie

http://www.nhs.uk/news/2015/12December/Pages/talking-therapy-as-effective-as-antidepressants-study-finds.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief