Marleen Finoulst Verschenen op 08/01/2015

In het nieuws

Het is eindelijk bewezen dat mensen sneller verkouden worden als het ook koud is buiten, schreven enkele nieuwssites. Vroeger dacht men dat dat een fabeltje was. Klopt die bewering wel?

Factcheck

Dit onderzoek geeft niet aan dat je sneller verkouden wordt bij kouder weer, maar toont enkel waarom slijmvliescellen diep in de longen zich beter verdedigen tegen een infectie door een verkoudheidsvirus. Voorlopig enkel in een laboratoriumonderzoek met muizencellen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers weten al langer dan 50 jaar dat verkoudheidsvirussen makkelijker vermenigvuldigen in cellen van het neusslijmvlies dan in de longen. Alleen weten ze niet hoe dat komt. Een nieuwe studie, een laboratoriumonderzoek gevoerd aan de befaamde Amerikaanse Yale University, licht een tipje van de sluier op. (1) In het neusslijmvlies heersen temperaturen van 33 tot 35°C, terwijl het in de longen een paar graden warmer is, namelijk 37°C. De onderzoekers brachten muizencellen uit het slijmvlies van de luchtwegen in laboratoriumschaaltjes in contact met een veel voorkomend verkoudheidsvirus. In één reeks schaaltjes bedroeg de temperatuur 33°C en in een tweede reeks 37°C. De muizenluchtwegcellen in de warmere schaaltjes produceerden meer verdedigingseiwitten tegen het virus dan in de koudere schaaltjes. Met andere woorden, door de warmte konden de cellen zich beter verweren tegen de virussen. Dat verklaart gedeeltelijk waarom verkoudheidsvirussen het neusslijmvlies infecteren en dieper in de luchtwegen en longen meestal geen problemen veroorzaken.

De onderzoekers suggereren dat dit mogelijk een verklaring biedt waarom verkoudheden vooral bij koud weer opduiken en dat moeders raad, je warm induffelen om niet ziek te worden, misschien zo slecht niet is. Maar ze voegen er aan toe dat het voorbarig is om conclusies te trekken.

Bron

(1) Foxman EF, Storer JA, Fitzgerald ME, et al. Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS. Published online January 5 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een laboratoriumstudie, dan nog met cellen uit de luchtwegen van muizen. De vaststellingen kan je niet zo maar extrapoleren naar mensen. Bovendien moeten nieuwe resultaten ook steeds bevestigd worden in vervolgonderzoek: de resultaten moeten reproduceerbaar zijn.

De temperatuur in de neus is kouder dan diep in de longen, onafhankelijk van de buitentemperatuur. Deze studie toont niet aan dat 'slecht weer' een verkoudheid bespoedigt, maar enkel dat slijmvliescellen van muizen zich bij hogere temperaturen beter verdedigen tegen één welbepaald verkoudheidsvirus.

De beste manier om een verkoudheid te voorkomen is je handen veelvuldig wassen.

Conclusie

Dit onderzoek geeft niet aan dat je sneller verkouden wordt bij kouder weer, maar toont enkel waarom slijmvliescellen diep in de longen zich beter verdedigen tegen een infectie door een verkoudheidsvirus. Voorlopig enkel in een laboratoriumonderzoek met muizencellen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Why-common-cold-may-thrive-at-low-temperatures.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief