Patrick Mullie Verschenen op 21/01/2020

In het nieuws

Eén op de zes vrouwen die een vroege miskraam hadden, heeft maanden later nog last van posttraumatische stress. Dat blijkt uit een studie naar de psychologische impact van miskramen door de KU Leuven en het Imperial College in Londen.

Factcheck

Deze studie laat zien dat een vroegtijdig miskraam het risico op ernstige depressies, angstgevoelens en posttraumatische stressstoornissen kan vergroten. Er is echter meer onderzoek nodig om te weten of enkel de miskraam hiervoor verantwoordelijk is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van Londen en Leuven gingen na of het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap door een miskraam een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kon veroorzaken. Zo’n stressstoornis kenmerkt zich door het herbeleven van een traumatische gebeurtenis. Mensen met PTSS hebben bijvoorbeeld steeds terugkerende nachtmerries of herinneringen aan het trauma.

In deze studie volgden de onderzoekers 737 vrouwen op die een miskraam hadden doorgemaakt, hetzij spontaan, hetzij als gevolg van een zwangerschap die zich niet kon ontwikkelen. Vroege miskramen omschrijven we meestal als zwangerschapsafbreking vóór 12 weken.

De deelneemsters kregen vragenlijsten één maand, drie maanden en negen maanden na hun miskraam. Na respectievelijk één, drie en negen maanden hadden:

  • 29%, 21% en 18% van de vrouwen symptomen van PTSS
  • 24%, 23% en 17% van de vrouwen ernstige angstaanvallen
  • 1%, 8% en 6% van de vrouwen ernstige depressieve symptomen

In vergelijking met een controlegroep van 171 vrouwen met een normale zwangerschap hadden vrouwen na een vroegtijdige miskraam dubbel zoveel risico op ernstige angstaanvallen en driemaal zoveel op ernstige depressieve symptomen.

De onderzoekers besluiten dat gezondheidswerkers meer aandacht zouden moeten schenken aan de gevolgen van traumatische gevoelens na een vroegtijdig miskraam. In veel gevallen had de vrouw de prille zwangerschap nog niet bekend gemaakt aan familie en vrienden, waardoor steun van de naaste omgeving afwezig kan zijn.

Bron

(1) Farren J, Jalmbrant M, Falconieri N, et al. Post-traumatic stress, anxiety and depression following miscarriage and ectopic pregnancy: a multi-center, prospective, cohort study. Am J Obst Gynecol. Published online 15 January 2020.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een cohortstudie. Dat is een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverband kan aantonen. Er is een duidelijke verband tussen een vroegtijdige miskraam en PTSS, angst en depressies, maar er moet meer onderzoek gedaan worden om te weten of deze mentale problemen alleen het gevolg zijn van de miskraam.

Een tweede bedenking is dat slechts de helft van de vrouwen na negen maanden nog vragenlijsten invulde. Dit kan de resultaten beïnvloeden: vrouwen die zeer zwaar depressief zijn, of zich juist goed voelen, kunnen geneigd zijn om niet meer deel te nemen aan de studie.

Bovendien kan je PTSS niet vaststellen via vragenlijsten alleen. Een arts moet deze diagnose stellen tijdens persoonlijke consultaties.

Een laatste punt is dat het regelmatig invullen van vragenlijsten de gevoelens van de vrouwen nadelig kan beïnvloeden. Het herinnert hen aan de traumatische zwangerschapservaringen.

Conclusie

Deze studie laat zien dat een vroegtijdig miskraam het risico op ernstige depressies, angstgevoelens en posttraumatische stressstoornissen kan vergroten. Er is echter meer onderzoek nodig om te weten of enkel de miskraam hiervoor verantwoordelijk is.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/many-women-experience-post-traumatic-stress-anxiety-and-...

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief