Marleen Finoulst Verschenen op 03/12/2014

In het nieuws

Uit een nieuwe studie blijkt dat hiv zwakker wordt en er steeds langer over doet om aids te veroorzaken.

Factcheck

Deze studie toont aan dat hiv minder virulent is in Botswana dan in Zuid-Afrika, maar dit zegt niets over de virussen die in Europa voorkomen. Aids blijft een dodelijke ziekte die je beter kan voorkomen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers vergeleken de virulentie van hiv in Botswana en Zuid-Afrika, twee landen waar het virus al enkele decennia lelijk huishoudt (1). Virulentie betekent de snelheid waarmee het virus aids veroorzaakt. Dit wordt geëvalueerd op basis van volgende parameters: de snelheid waarmee het virus wordt doorgegeven, het aantal virussen in het bloed en de snelheid waarmee het virus zich vermenigvuldigt.

Hoe snel een seropositieve persoon aids krijgt, hangt ook af van zijn natuurlijk afweersysteem. De overgang van hiv naar aids wordt onder meer bepaald door een groep genen die de code dragen voor bepaalde eiwitten (HLA-eiwitten) die een cruciale rol spelen in de afweer tegen hiv.

De hiv-epidemie in Botswana startte eerder dan deze in Zuid-Afrika. In Botswana leven veel meer volwassenen met hiv en worden veel meer antivirale medicijnen tegen hiv geslikt in vergelijking met Zuid-Afrika. De onderzoekers stelden in een laboratoriumonderzoek vast dat hiv minder virulent is in Botswana dan in Zuid-Afrika. Ze vermoeden dat de aanwezigheid van HLA-eiwitten bij mensen in Botswana en de meer verspreide anti-hiv-medicijnen daartoe bijdragen.

Bron

(1) Payne R, Muenchoff M, Mann J, et al. Impact of HLA-driven HIV adaptation on virulence in populations of high HIV seroprevalence. PNAS. Published online December 1 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat virussen minder virulent worden in de loop der jaren. Het is een overlevingsstrategie eigen aan virussen: door minder dodelijk te zijn, krijgen ze de tijd om zich van de ene gastheer naar de andere te verspreiden. De dodelijkste varianten hebben minder kans om zich verder te verspreiden, omdat ze hun gastheer sneller doden. Omdat het hiv eerder de kop opstak in Botswana dan in Zuid-Afrika, ligt het voor de hand dat de virulentie daar eerder afzwakt.

Dat zegt echter helemaal niets over de virulentie van de virussen die in Europa voorkomen. Hiv kan momenteel goed gecontroleerd worden met medicijnen, maar blijft aids veroorzaken en blijft dodelijk. De beste manier om infectie tegen te gaan is een condoom gebruiken bij seks. Meer dan 9 op de 10 seropositieven wordt besmet via onbeschermd seksueel contact.

Conclusie

Deze studie toont aan dat hiv minder virulent is in Botswana dan in Zuid-Afrika, maar dit zegt niets over de virussen die in Europa voorkomen. Aids blijft een dodelijke ziekte die je beter kan voorkomen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/HIV-evolving-into-less-deadly-form.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief