Marleen Finoulst Verschenen op 10/02/2014

In het nieuws

Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat tieners die geregeld energy drinks drinken, dubbel zo veel risico lopen op alcohol- en druggebruik.

Factcheck

Deze studie toont vooral aan dat cafeïnehoudende drankjes erg populair zijn bij jongeren in de Verenigde Staten. Ongeveer 1 op de 3 gebruikt ze regelmatig, naast de al hoge frisdrankconsumptie. Of ze aanzetten tot alcohol- en druggebruik is niet aangetoond. Een hoge consumptie van cafeïne leidt wel tot slechter slapen, prikkelbaarheid en angst.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De cafeïnehoudende drankjes die concentratie en prestaties verbeteren, of zogenaamde energy drinks, zijn zeer populair bij jongeren tussen 13 en 18 jaar: ruwweg 1 op de 3 is regelmatig gebruiker. Althans in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek (1) waarbij bijna 22.000 scholieren tussen 13 en 18 jaar op school vragenformulieren invulden over hun drank- en druggebruik en hun rookgedrag. Van de 13- en 14-jarigen rapporteerde 35% geregeld energydrinks (af en toe tot meermaals per dag) te nuttigen, 51% drinkt daarnaast ook dagelijks frisdrank en 23% dagelijks frisdrank light. Van de 15- en 16-jarigen drinkt 30% geregeld energy drinks, 46% dagelijks frisdrank en 21% dagelijks light frisdank. De 17- en 18-jarigen tenslotte: 31% drinkt regelmatig energy drinks, 43% dagelijks frisdrank en 19% light frisdrank. Jongens drinken meer energy drinks dan meisjes en de jongste tieners meer dan de oudste.

Wat alcohol- en druggebruik betrof, scoren de 17- en 18-jarigen veruit het hoogst: 39% drinkt alcohol, 17% rookt, 21% gebruikt cannabis en 4% slikt amfetamines. Uit de analyse van alle verzamelde gegevens vonden de onderzoekers een verband tussen de consumptie van energy drinks en de kans dat iemand alcohol of andere drugs gebruikt. Wie energy drinks gebruikt, verdubbelt de kans dat hij ook alcohol en drugs gebruikt. Een gelijkaardig verband bestond trouwens ook voor frisdrank, gesuikerd of light, zij het minder sterk. 

Bron

(1) Terry-McElrath YM, O’Malley PM, Johnston LD. Energy Drinks, Soft Drinks, and Substance Use Among United States Secondary School Students. Journal of Addiction Medicine. Published online February 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dat liefhebbers van energy drinks vaker drugs gebruiken, betekent niet dat het ene aanzet tot het andere. Mogelijk zijn avontuurlijke jongeren die graag experimenteren, vatbaarder voor zowel de cafeïnedrankjes als de alcohol en drugs. Energy drinks versterken bovendien het effect van alcohol en drugs, waardoor deze combinatie al populair is onder gebruikers.

Nog een mogelijke verklaring is dat de groep die alcohol of drugs gebruikt, de energy drinks nodig heeft omdat ze weinig slaapt en zich moeilijk kan concentreren op school.

Last but not least, gaat het hier om een subjectieve bevraging: de jongeren moesten zelf aangeven hoeveel ze drinken en gebruiken. De cijfers zijn daardoor niet helemaal betrouwbaar.

Conclusie

Deze studie toont vooral aan dat cafeïnehoudende drankjes erg populair zijn bij jongeren in de Verenigde Staten. Ongeveer 1 op de 3 gebruikt ze regelmatig, naast de al hoge frisdrankconsumptie. Of ze aanzetten tot alcohol- en druggebruik is niet aangetoond. Een hoge consumptie van cafeïne leidt wel tot slechter slapen, prikkelbaarheid en angst.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/02February/Pages/Are-energy-drinks-linked-to-drug-use.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief