Marleen Finoulst Verschenen op 22/07/2014

In het nieuws

Oudere mensen met een hond zien er tien jaar jonger uit dan leeftijdsgenoten zonder hond. Ze zijn namelijk 12% actiever, zo stelt een Schotse studie.

Factcheck

Wie een hond heeft, moet het beestje uitlaten. Dat vraagt een inspanning en die lijkt zich te vertalen in een hogere activiteitsgraad op oudere leeftijd. Je kan net zo goed actief zijn zonder hond, maar je zou dan minder geneigd zijn om door weer en wind een wandeling te maken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een schotse onderzoeksgroep rekruteerde 547 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar en vergeleek de fitheid van diegenen met een hond (50 deelnemers) met de fitheid van de groep zonder. De hele groep kreeg een stappenteller die ze gedurende 7 dagen moesten dragen. Verder diende ze niets bijzonders te doen. Als enkel naar de stappen gekeken werd, bleken de hondenbezitters 27% meer stappen te zetten dan diegenen zonder hond. Wanneer ook andere factoren in rekening gebracht werden, zoals gezondheid, wonen in agrarisch gebied of in de stad en weersomstandigheden, dan bleek de groep met hond nog 12% actiever (1). Volgens de onderzoekers is dat een significant verschil dat je kan vergelijken met 10 jaar leeftijdsverschil: ze stellen dat een activiteitsverschil van 12% overeenkomt met de activiteitsgraad van mensen die 10 jaar jonger zijn. Of je er dan ook 10 jaar jonger uitziet, is natuurlijk niet aangetoond. Dat hebben sommige kranten er van gemaakt.

Bron

Feng Z, Dibben C, Witham MD, et al. Dog ownership and physical activity in later life: A cross-sectional observational study. Preventive Medicine. Published online June 12 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De groep was zeer divers samengesteld: uit alle lagen van de bevolking. Dat komt omdat de onderzoekers gebruikt maakten van gegevens uit een andere studie, de zogenaamde ‘Physical Activity Cohort Scotland’, die mensen van 65 jaar en ouder uit 17 huisartsenpraktijken opvolgt. Het gaat daardoor om mensen uit alle lagen van de bevolking: stad en platteland, lage tot hoge socio-economische klassen, wat de studie sterker maakt. Anderzijds werden enkel mensen die nog thuis wonen in het onderzoek betrokken. Voor allemaal bleef een verschil bestaan in activiteitsgraad tussen hondeneigenaars en anderen. Opvallend was ook dat slecht weer weinig impact had op de fysieke activiteit van de hondeneigenaars, terwijl mensen die recreatief wandelen – zonder huisdier – bij slecht weer eerder geneigd waren om thuis te blijven.

De resultaten tonen een verband tussen het hebben van een hond en fysieke activiteit, maar dat betekent niet dat het om een oorzakelijk verband gaat. Je kan natuurlijk evengoed fysiek actief zijn zonder hond, al blijkt het dier wel een trigger om buiten te komen, ook als je minder zin hebt.

Conclusie

Wie een hond heeft, moet het beestje uitlaten. Dat vraagt een inspanning en die lijkt zich te vertalen in een hogere activiteitsgraad op oudere leeftijd. Je kan net zo goed actief zijn zonder hond, maar je zou dan minder geneigd zijn om door weer en wind een wandeling te maken.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Owning-a-dog-may-make-older-adults-fitter.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief