Marleen Finoulst Verschenen op 29/05/2015

Door u gekozen

Fruit heeft heel veel voordelen voor de gezondheid, maar sommige vruchten zouden een streepje voor hebben. Zo wordt van aardbeien beweerd dat ze de cholesterol verlagen. Klopt dat?

Factcheck

Aardbeien zijn lekker, gezond en calorie-arm, maar hun effect op de cholesterol is zeer beperkt.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Vroeger begon het aardbeienseizoen in mei, juni, maar tegenwoordig vind je binnenlandse aardbeien van maart tot aan de eindejaarsfeesten. In de warme maanden smaken ze wel iets zoeter, omdat ze dan meer van het zonlicht profiteren. Aardbeien zijn, net als alle andere vruchten, gezond. Aardbeien zijn bovendien erg calorie-arm (29 kcal per 100 gram), op voorwaarde dat je ze zonder suiker of slagroom verorbert. Ze bevatten veel vitamine C (60 mg per 100 gram): zelfs meer dan sinaasappelen, maar iets minder dan kiwi. Aardbeien bevatten ook wat foliumzuur, extra goed voor zwangere vrouwen dus. Van aardbeien wordt al lang beweerd dat ze de cholesterol verlagen, omwille van het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Spaanse onderzoekers wilden weten of je met aardbeien inderdaad je cholesterol kan verminderen. Ze zetten 23 gezonde vrijwilligers op een aardbeiendieet: ze aten gedurende een maand een halve kilogram aardbeien per dag (2). Voor en na die periode werden de vetten in het bloed gecontroleerd. Wat bleek? Na een maand was de totale cholesterol gezakt met 8,7%, de ‘slechte’ cholesterol (LDL) met 13,72% en de triglyceriden met 20,8%. De ‘goede’ cholesterol bleef ongewijzigd. Vijftien dagen na stopzetten van het aardbeiendieet keerden alle parameters terug naar hun oorspronkelijke waarde. Aardbeien hebben dus een beperkt gunstig effect op de cholesterol, zolang je er genoeg van eet en blijft eten.

Bron

(1)http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dat aardbeien gezond zijn, staat buiten kijf. Dat ze een te hoge cholesterol verlagen, moeten we met een korreltje zout nemen. Je moet iedere dag een halve kilogram aardbeien (dit zijn 2 bakjes) eten voor een erg beperkt effect. Ter vergelijking: cholesterolverlagende medicijnen (statines) verlagen de ‘slechte’ cholesterol (LDL) met 25 tot 60% (3). Het aardbeiendieet, zoals in het Spaans onderzoek, komt neer op 15 kg aardbeien per 1 maand. De Belg eet gemiddeld 2,2 kg aardbeien per jaar.

Nog enkele aardbeien-weetjes (4): aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en onafgedekt. Je kan ze 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, en ze zijn makkelijk in te vriezen.

Conclusie

Aardbeien zijn lekker, gezond en calorie-arm, maar hun effect op de cholesterol is zeer beperkt.

Referenties

(2)Strawberries lower cholesterol. Life Science Weekly 2014, Mar 11

(3) http://www.bcfi.be/GGR/MPG/MPG_ALA.cfm

(4) http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aardbei.aspx#blok3

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief