Nina Van Den Broecke Verschenen op 16/02/2022

In het nieuws

Volgens sommigen kan je de ziekte van Parkinson, geheugenproblemen of dementie voorkomen door onder andere regelmatig blauwe bessen te eten. Ze beweren dat de antioxidanten en anthocyanen, die veelvuldig aanwezig zijn in blauwe bessen, helpen om je hersenen vitaal en krachtig te houden.

Factcheck

Flavonoïden zijn een soort antioxidanten die een beschermende werking uitoefenen op de hersenen, en daardoor ook de ziekte van Parkinson zouden afremmen. Recent werd nog eens onderzocht of voeding rijk aan deze antioxidanten, waaronder blauwe bessen, een impact heeft op parkinson. De studie toont een licht gunstig effect op de overlevingskansen van mensen met parkinson, maar kan niet bewijzen dat flavonoïden beschermend werken. Maar net zoals voor iedereen is een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding belangrijk bij parkinson. Voedingsadvies op maat is zinvol bij bepaalde klachten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Blauwe bessen halen geregeld de media als middel tegen de ziekte van Parkinson. Er is zelfs een hele website aan gewijd: simplythebes.nl. Spelen blauwe bessen een rol bij de ziekte?

Amerikaanse onderzoekers zijn het verband nagegaan tussen flavonoïden en de kans op overlijden bij parkinson. Flavonoïden, zoals flavonolen, anthocyanen en isoflavonolen, zijn een groep van antioxidanten. Je vindt ze in bessen (o.a. blauwe bessen en aardbeien), kersen, rode druiven, uien, appels, cacao, thee, citrusfruit, peulvruchten en rode wijn (2).

Studie-opzet
  • Aan het onderzoek namen 1.251 mannen en vrouwen deel bij wie recent parkinson werd vastgesteld. Gemiddeld werden de deelnemers 32 tot 34 jaar gevolgd.
  • De onderzoekers gingen gedurende deze periode na wie overleed.
    • In totaal overleden 944 deelnemers, van wie 513 aan parkinson.
    • Andere belangrijke doodsoorzaken waren hart- en vaatziekten en kanker.
  • Met een voedselfrequentievragenlijst bepaalden de onderzoekers de inname van flavonoïden, zowel voor als na de diagnose om de 4 jaar.
    • Zo konden ze een gemiddelde inname voor en na de diagnose berekenen.
Studieresultaten

Uit de analyse van de resultaten blijkt dat:

  • een hoge inname van flavonoïden voordat de ziekte werd vastgesteld de kans op overlijden verkleinde bij mannen met parkinson;
  • een hoge inname na de diagnose de kans op overlijden deed dalen bij zowel mannen als vrouwen;
  • vooral een hoge inname van flavonolen, anthocyanen en flavan-3-olen een positief effect bleek te hebben op de overlevingskansen;
  • voor bessen en rode wijn hetzelfde positief effect werd vastgesteld (1).
Bron

(1) Zhang, X., Molsberry, S. A., Yeh, T. S., Cassidy, A., Schwarzschild, M. A., Ascherio, A., & Gao, X. (2021). Intake of Flavonoids and Flavonoid-Rich Foods, and Mortality Risk Among Individuals With Parkinson Disease: A Prospective Cohort Study. Neurology.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het onderzoek naar het belang van voeding bij de preventie en behandeling van parkinson staat nog in de kinderschoenen. De hypothese is dat flavonoïden de hersenen zouden beschermen tegen celdood, en zo de ziekte van Parkinson zouden kunnen afremmen en de kans op sterfte verkleinen.

De resultaten van dit onderzoek zijn interessant, maar dit type onderzoek volstaat niet om te besluiten dat flavonoïden de sterftekans bij parkinson verkleinen. Het is mogelijk dat mensen met een ernstige vorm van parkinson (en een hogere sterftekans) minder eten, en dus ook minder flavonolen innemen. Met de ernst van de ziekte hebben de onderzoekers geen rekening gehouden. Ze kunnen de hypothese met andere woorden niet bevestigen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Klinische interventiestudies met een controlegroep zouden een grote meerwaarde bieden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een gezonde voeding (rijk aan antioxidanten, zoals onder andere in blauwe bessen) niet zinvol zou zijn bij parkinson. Het blijft belangrijk om bij deze personen voldoende aandacht te schenken aan een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding. Na verloop van tijd kunnen mensen met parkinson voedingsproblemen krijgen. Individueel voedingsadvies kan dan helpen (3).

Conclusie

Flavonoïden zijn een soort antioxidanten die een beschermende werking uitoefenen op de hersenen, en daardoor ook de ziekte van Parkinson zouden afremmen. Recent werd nog eens onderzocht of voeding rijk aan deze antioxidanten, waaronder blauwe bessen, een impact heeft op parkinson. De studie toont een licht gunstig effect op de overlevingskansen van mensen met parkinson, maar kan niet bewijzen dat flavonoïden beschermend werken. Maar net zoals voor iedereen is een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding belangrijk bij parkinson. Voedingsadvies op maat is zinvol bij bepaalde klachten.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief