Nina Van Den Broecke Verschenen op 06/01/2020

In het nieuws

Bij het begin van het nieuwe jaar wensen we elkaar steevast een goede gezondheid. Als we het resultaat van nieuw onderzoek mogen geloven, geven we elkaar beter wat rode chilipepers.

Factcheck

Deze studie toont aan dat er een verband is tussen het eten van chilipepers en sterfte: mensen die er veel eten, lijken in deze studie langer te leven. Of ze daadwerkelijk de sleutel zijn tot een lang leven, kan deze studie niet aantonen. Het is eerder onwaarschijnlijk. Mogelijk eten mensen die veel chilipepers eten over het algemeen gezonder.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Italiaanse onderzoekers gingen op basis van de gegevens van de Molisanistudie na of er een verband is tussen het eten van chilipepers en sterfte (1). Hiervoor baseerden ze zich op de gegevens van 22.811 volwassen mannen en vrouwen.

Bij aanvang van de studie verzamelden de onderzoekers allerlei gegevens. Ze bevroegen de inname van chilipepers aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst. Op basis hiervan deelden ze de deelnemers in vier groepen in: zij die zelden chilipepers aten, diegenen die er tot tweemaal per week aten, een groep die er twee tot vier keer per week at, en een laatste groep die meer dan viermaal per week chilipepers at.

De onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld 8,2 jaar op. Gedurende deze periode overleden 1.236 deelnemers. Door de sterftecijfers te linken aan het gebruik van chilipeper kunnen ze nagaan of er een verband is tussen beide.

Uit statistische analyse blijkt dat de groep die meer dan viermaal per week chilipepers at 23% minder kans had om tot de groep van de overledenen te behoren, dan diegenen die ze zelden aten. Meer specifiek hadden zij 34% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, en 61% minder kans om te overlijden aan een beroerte.

In een volgende fase gingen de onderzoekers op zoek naar biologische mechanismen die het verband kunnen verklaren. Hiervoor gingen ze na of er een verband is met de belangrijkste risicofactoren zoals onder andere bloedvetten (cholesterol en andere vetten), ontstekingswaarden en suiker. Ze konden echter geen verband aantonen. Daardoor blijft het gissen naar het mogelijke werkingsmechanisme van chilipepers.

Bron

(1) Bonaccio, M., Di Castelnuovo, A., Costanzo, S., Ruggiero, E., De Curtis, A., Persichillo, M., ... & de Gaetano, G. (2019). Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults. Journal of the American College of Cardiology, 74(25), 3139-3149.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is niet de eerste studie die het verband tussen het eten van chilipeper en sterfte onderzocht. Zowel een grote Chinese studie (2) als een Amerikaanse studie (3) toonden reeds aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het eten van chilipepers en sterfte.

Beide onderzoeken waren, net zoals het huidig onderzoek, opvolgonderzoek. Met dit type onderzoek is het heel moeilijk om een oorzakelijk verband aan te tonen. Het feit dat de onderzoekers in de Italiaanse studie geen verklaring vonden voor het mogelijks positieve effect, speelt niet in het voordeel van chilipeper.

Uit de nieuwe studie blijkt bovendien dat de deelnemers die het gezondst aten een significant lager risico hebben op hart- en vaatziekten. Van een gezond voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden is al meermaals aangetoond dat het een positief gezondheidseffect heeft. Mogelijks levert chilipeper een extraatje, maar het nieuwe wondermiddel is het niet.

Het is hoe dan ook onwaarschijnlijk dat één enkel voedingsmiddel, dat we bovendien in kleine hoeveelheden consumuren, een dergelijk positief effect op de sterfte zou kunnen hebben. Mocht dit kloppen, dan hebben we de heilige graal gevonden.

Conclusie

Deze studie toont aan dat er een verband is tussen het eten van chilipepers en sterfte: mensen die er veel eten, lijken in deze studie langer te leven. Of ze daadwerkelijk de sleutel zijn tot een lang leven, kan deze studie niet aantonen. Het is eerder onwaarschijnlijk. Mogelijk eten mensen die veel chilipepers eten over het algemeen gezonder.

Referenties

(2) Lv, J., Qi, L., Yu, C., Yang, L., Guo, Y., Chen, Y., ... & Tang, Z. (2015). Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. bmj, 351, h3942.

(3) Chopan, M., & Littenberg, B. (2017). The association of hot red chili pepper consumption and mortality: A large population-based cohort study. PloS one, 12(1), e0169876.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief