Patrick Mullie Verschenen op 11/01/2021

Bewering

Sommige joden en moslims vragen zich af of vaccins wel toegestaan zijn binnen hun geloofsovertuiging. Vaccins bevatten immers gelatine. Dat wordt gemaakt op basis van varkensafval, en zou respectievelijk niet koosjer en halal zijn. Klopt dat?

Factcheck

Veel vaccins bevatten gelatine, een eiwit dat uit varkensafval gehaald wordt. Zowel voor joden als voor moslims is varkensvlees verboden. Beide geloofsovertuigingen staan deze vaccins echter toe: voor moslims omdat de gelatine bewerkt werd, en dus als zuiver kan beschouwd worden, en voor joden omdat vaccins niet via de mond worden ingenomen. De momenteel beschikbare coronavaccins bevatten geen gelatine.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Gelatine in vaccins

Gelatine is een eiwit dat gemaakt wordt van slachtafval van huid en botten, meestal van varkens. Dat slachtafval wordt schoongemaakt en opgelost in baden met verschillende scheikundige middelen. In vaccins wordt gelatine gebruikt om het product stabiele eigenschappen te geven. De vermelding E441 betekent dat het product gelatine bevat.

Zowel binnen de joodse als de islamitische geloofsovertuiging moet je varkensvlees vermijden. Beide geloofsgemeenschappen volgen vrij strikte voedingsrichtlijnen: alleen respectievelijk koosjer en halal voedsel is in normale omstandigheden toegestaan. Volgens die redenering zou vaccinatie niet toegestaan zijn, met mogelijke gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Toestemming van de moslim- en joodse gemeenschap

Op een congres van de World Health Organization en de Islamic Organization for Medical Science in 1995 werd officieel gesteld dat gelatine, vervaardigd uit afval van onzuivere dieren, door de bewerkingen weer zuiver wordt. Daardoor is het toegestaan binnen de halal voedingsrichtlijnen (1). De religieuze rechtsgeleerden beschouwen de omzetting van onderdelen van een varken tot gelatine als voldoende om moslims toe te staan zich met vaccins met gelatine van varkensoorsprong te laten inenten.

In 2003 verklaarde de joodse gemeenschap eveneens dat gelatine toegestaan is, aangezien het toegevoegd wordt aan vaccins die je niet via de mond (oraal) krijgt toegediend (2,3). Kasjroet, dat de joodse voedingswetten regelt, stelt dat er geen bezwaar is tegen bestanddelen van varkens die je niet oraal inneemt. Het gaat om vaccins, injecties, suppositoires, crèmes en zalven.

Een vergelijkbaar probleem stelde zich in het verleden al met insuline voor diabetes. Zelfs als er stoffen in aanwezig zijn die van varkens komen, is het toegestaan als je het niet via de mond inneemt (4).

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een geloofsovertuiging is gelukkig geen rem voor bijvoorbeeld vaccinatie tegen covid-19. Het is van essentieel belang dat zoveel mogelijk mensen, ongeacht ras en overtuiging, zich tegen de ziekte laten vaccineren. Koosjere en halal vaccins op basis van gelatine van een andere oorsprong dan varkens zijn zeldzaam. De huidige covid-vaccins (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) bevatten geen gelatine.

Veganisme

Een ander probleem ontstaat bij veganisme. Wie veganistisch eet, wil exploitatie van en wreedheid tegen dieren vermijden. Vaccins worden getest tijdens dierproeven en bevatten dierlijke gelatine. Het veganisme laat echter de ruimte om toch voor een niet-veganistisch product te kiezen wanneer er geen alternatief beschikbaar is en het noodzakelijk is. Niet vaccineren kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor anderen (5).

In alle gevallen is het belangrijk om in gesprek te gaan met personen die deze levenswijzen en geloofsovertuigingen volgen. Zo kunnen we misverstanden wegwerken en hen overtuigen van het belang van vaccinatie.

Conclusie

Veel vaccins bevatten gelatine, een eiwit dat uit varkensafval gehaald wordt. Zowel voor joden als voor moslims is varkensvlees verboden. Beide geloofsovertuigingen staan deze vaccins echter toe: voor moslims omdat de gelatine bewerkt werd, en dus als zuiver kan beschouwd worden, en voor joden omdat vaccins niet via de mond worden ingenomen. De momenteel beschikbare coronavaccins bevatten geen gelatine.

Referenties

(5) https://veganwiki.nl/archive/a/Vaccins

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief