bewerkt door Sanne Boonen Verschenen op 30/10/2019

In het nieuws

Cortisone-injecties in de behandeling van knie- en heupartrose zouden schadelijker zijn dan gedacht. Dat besluiten Amerikaanse artsen op basis van een studie bij een groep mensen met artrose.

Factcheck

Amerikaanse onderzoekers gingen na of artrose sneller achteruitgaat bij personen die, omwille van pijnklachten, een cortisone-injectie krijgen in hun knie- of heupgewricht. Op basis van deze studie kunnen we dit niet concluderen, maar het devies ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat voor deze medische behandeling toch niet zomaar op.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Boston bestudeerden de gegevens van 459 patiënten die in 2018 een injectie kregen in hun heup- (307 injecties) of kniegewricht (152 injecties) (1). Op basis van patiëntenbevindingen en resultaten van scanners wilden ze nagaan of deze injecties het gewricht schade berokkenen en of de patiënten hier last van ondervinden.

Van de 459 patiënten kregen er 218 geen scan ter opvolging. Dertig van de 307 (10%) personen die een heupinjectie kregen en 6 van de 125 (4%) personen die een knie-injectie kregen, hadden nadien gewrichtsproblemen, meestal in de vorm van een snellere achteruitgang van hun artrose. Van deze 36 geïnjecteerde personen (8%) is niet duidelijk of ze de gewrichtsschade opliepen door de injecties of dat de achteruitgang reeds voordien begonnen was.

Bron

(1) Kompel AJ, Roemer FW, Murakami AM, et al. Intra-articular Corticosteroid Injections in the Hip and Knee: Perhaps Not as Safe as We Thought? Radiology. Published online 15 October 2019

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Cortisone is een sterke ontstekingsremmer die ofwel via tabletten ofwel via injecties (bijv. infiltraties) wordt toegediend. Voor een plaatselijke werking kan cortisone in gewrichten ingespoten worden. Bij artrose is het effect van zo’n injectie beperkt, omdat de ontsteking het gevolg is van blijvende schade aan het gewricht. Desondanks worden injecties regelmatig toegediend om de pijnklachten tijdelijk te verlichten.

Deze studie doet echter vragen rijzen over de veiligheid van cortisone-injecties. Bij sommige van de personen die een injectie in de heup of knie kregen, ging de artrose sneller achteruit dan normaal verwacht wordt. Of dit veroorzaakt werd door de injecties, kan de studie ons echter niet vertellen. Niet alle deelnemers kregen een scan voor en na de injecties. Er werd enkel een scan uitgevoerd wanneer de patiënt in kwestie zich weer aanmeldde bij het ziekenhuis. Misschien zijn het die personen die sowieso een snellere achteruitgang zouden hebben, dus ook zonder injectie, maar die vraag valt momenteel niet te beantwoorden.

Door het ontbreken van een standaardprotocol zijn de resultaten van de studie twijfelachtig. Wel stippen de onderzoekers de nood aan meer onderzoek aan.

Conclusie

Amerikaanse onderzoekers gingen na of artrose sneller achteruitgaat bij personen die, omwille van pijnklachten, een cortisone-injectie krijgen in hun knie- of heupgewricht. Op basis van deze studie kunnen we dit niet concluderen, maar het devies ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat voor deze medische behandeling toch niet zomaar op.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medication/steroid-injections/

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief