Patrick Mullie Verschenen op 15/06/2020

In het nieuws

Verse voedingsmiddelen of diepvriesproducten: een groot verschil in je portemonnee, maar is het verschil even groot als het op voedingswaarden aankomt?

Factcheck

Amerikaanse onderzoekers gingen na of diepvriesfruit en -groenten evenveel vitamines bevatten als verse producten. Voor de meeste voedingsstoffen bleken diepvriesversies van voedingsmiddelen evenwaardig te zijn aan de verse varianten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers onderzochten of diepvriesproducten evenveel vitamines bevatten als verse producten (1). Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, gingen de wetenschappers het gehalte aan vitamine C, B2 en E en aan bètacaroteen na in erwten, spinazie, groene bonen, broccoli, wortelen, maïs, bosbessen en aardbeien. Ze testten de verse voedingsmiddelen driemaal op vitaminegehalte: na het oogsten, na drie dagen en na tien dagen. Een tweede reeks voedingsmiddelen testten de onderzoekers in diepgevroren vorm: na het oogsten, na tien dagen en na drie maanden.

Voor de minst stabiele vitamine, namelijk vitamine C, waren er geen opmerkelijke verschillen tussen de verse producten en de diepgevroren varianten. Hetzelfde gold voor vitamine B2. Het gehalte aan vitamine E was hoger in de diepvriesproducten, en het gehalte aan bètacaroteen was stabieler in de verse producten.

De onderzoekers besluiten dat de diepvriesversies van voedingsmiddelen qua vitaminen evenwaardig zijn aan de verse varianten.

Bron

(1) Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957‐962.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In tegenstelling tot wat sommigen denken, bevatten diepvriesfruit- en groentesoorten vergelijkbare hoeveelheden vitamines als verse producten. Door het diepvriezen gaan fabrikanten het product stabiliseren: dit betekent dat chemische reacties en/of zonlicht geen vitamines meer afbreken in het voedingsmiddel.

Het gevolg is niet dat diepgevroren fruit- en groentesoorten ook gezonder zijn: het is veel belangrijker om dagelijks voldoende fruit en groenten te eten, diepvries of niet. Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om dagelijks 200 gram groenten te eten bij de warme maaltijd, plus rauwkost of soep bij de broodmaaltijd (2). Daarnaast zouden we twee tot drie stukken fruit per dag moeten eten. Slechts één Vlaming op drie eet dagelijks warme groenten, en minder dan de helft eet dagelijks een stuk fruit (2).

Een bemerking bij de Amerikaanse studie is dat de diepvriesproducten na drie maanden getest werden. Met verse voedingsmiddelen is dat onhaalbaar.

Conclusie

Amerikaanse onderzoekers gingen na of diepvriesfruit en -groenten evenveel vitamines bevatten als verse producten. Voor de meeste voedingsstoffen bleken diepvriesversies van voedingsmiddelen evenwaardig te zijn aan de verse varianten.

Referenties

(2) https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief