Marleen Finoulst Verschenen op 17/11/2015

In het nieuws

Britse wetenschappers hebben een nieuwe seksueel overdraagbare aandoening ontdekt: mycoplasma genitalium (MG). Deze bacterie werd al in de jaren 80 geïdentificeerd, maar nu zeggen onderzoekers dat ze kan doorgegeven worden via seksueel contact.

Factcheck

Mycoplasma genitalium, een lang gekende infectie die vaak voorkomt bij mensen maar zelden klachten veroorzaakt, blijkt via seksueel contact te worden verspreid.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

MG staat voor mycoplasma genitalium, een bacterie die reeds in 1981 geïdentificeerd werd, maar waarvan men niet wist hoe de infectie werd overgedragen. Wetenschappers van de Universiteit van Londen hebben, aan de hand van een nationaal onderzoek naar seksueel gedrag en attitudes, ontdekt dat MG wordt overgedragen via seksueel contact (1). Aan de nationale enquête namen 8.047 Britten deel. Een deel van deze groep werd uitgenodigd om een urinestaal te leveren voor diverse tests. De wetenschappers testten 189 stalen van 16- en 17-jarigen die nog nooit seks hadden gehad en vergeleken die met stalen van andere 16- en 17-jarigen en 18- tot 44-jarigen die minstens één keer seks hadden gehad. Van alle urinestalen was iets meer dan 1% besmet met MG, zowel van mannen als van vrouwen.

De kans op een MG-infectie werd sterk beïnvloed door het aantal seksuele partners en onveilige seks in het voorbije jaar. Wie nooit seks had gehad, had in geen van de gevallen een MG-infectie. Van de geïnfecteerde mannen had meer dan 9 op 10 geen klachten en van de geïnfecteerde vrouwen had iets meer dan de helft geen klachten. Vrouwen met MG hadden vaker last van vaginaal bloedverlies na het vrijen, wat dus een mogelijk symptoom zou zijn van een MG-infectie. Er zijn geen aanwijzingen dat MG complicaties, zoals onvruchtbaarheid, kan veroorzaken.

De onderzoekers concluderen dat MG een seksueel overdraagbare aandoening is die bij ruim één op 100 seksueel actieve mensen voorkomt.

Bron

(1) Sonnenberg S, Ison CA, Clifton S, et al. Epidemiology of Mycoplasma genitalium in British men and women aged 16–44 years: evidence from the third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3). International Journal of Epidemiology. Published online November 3 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat niet om een nieuw ontdekte ziekteverwekker, maar om een reeds gekende infectie waarvan nu gebleken is dat ze via seksueel contact wordt overgedragen. Deze soa veroorzaakt meestal geen klachten. Mogelijk kan MG vaginaal bloedverlies na seksueel contact uitlokken, al hadden de vrouwen die deze klacht meldden in de studie ook vaker een opstijgende bekkeninfectie die eveneens vaginaal bloedverlies kan uitlokken.

De onderzoekers uitten ook het vermoeden dat MG misschien een oorzaak is van uretritis en blaasinfecties, maar dat is niet aangetoond. Het is niet duidelijk in hoeverre deze soa enige betekenis heeft. Zeker is dat een condoom gebruiken tijdens seks MG-infectie kan voorkomen.

MG mag niet verward worden met myasthenia gravis, een ernstige spierziekte die toevallig met dezelfde letters wordt aangeduid, maar niets met mycoplasma genitalium te maken heeft.

Conclusie

Mycoplasma genitalium, een lang gekende infectie die vaak voorkomt bij mensen maar zelden klachten veroorzaakt, blijkt via seksueel contact te worden verspreid.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/New-sexually-transmitted-infection-MG-may-be-widespread.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief