Marleen Finoulst Verschenen op 06/03/2015

Door u gekozen

Infraroodcabines of -sauna's zijn erg in trek. De stralingswarmte overgebracht naar de huid heeft volgens fabrikanten tal van heilzame effecten op het hart, het gewicht en het energieniveau.

Factcheck

De zogenaamde heilzame effecte van infraroodsauna's moet je met een grote korrel zout nemen. Wie ze gebruikt, doet dat best voor een ontspannen effect.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

In tegenstelling tot de klassieke sauna wordt de warmte in een infraroodcabine of –sauna opgewekt door stralers, die warmte naar de huid overbrengen zonder dat er veel warme lucht aan te pas komt. Stralingswarmte penetreert dieper doorheen de huid dan warmte overgebracht door opwarming van de omgevingslucht en het is precies dat verschil dat volgens fabrikanten heel wat bijkomende gezondheidsvoordelen biedt. Een infraroodsauna ziet er vaak uit als een klassieke Finse sauna, maar zou voor velen comfortabeler aanvoelen. De warmte wordt opgedreven tot ongeveer 60°C, wat voor de meeste mensen draaglijk is. Zogenaamde gezondheidseffecten zijn: de bloeddruk regulariseren, de hartfunctie verbeteren, helpen bij vermageren, energie geven, de cholesterol verlagen, pijn bij artrose en reuma verzachten en de luchtwegen openen.

We vonden een goed uitgevoerde Canadese overzichtsstudie (1) die alle studies met betrekking tot infraroodcabines onder de loep nam. Daaruit blijkt dat de meeste heilzame effecten gebaseerd zijn op zeer magere wetenschappelijke bewijzen. Enkele studies tonen een zwakke gunstige invloed op de bloeddruk, de hartfunctie, pijn, vermoeidheid en overgewicht.

Bron

(1) Far-infrared saunas for treatment of cardiovascular risk factors; Can Fam Physician. 2009 ;55(7): 691–696.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Alle studies over infraroodcabines hebben ernstige beperkingen: ze gaan over kleine groepen van mensen, duren kort, gebruiken niet-gevalideerde beoordelingsschalen en geen enkele studie is placebo-gecontroleerd.

Een voorbeeld. De studie die moet bewijzen dat deze sauna's helpen vermageren, plaatste 10 obese personen gedurende 2 weken 15 minuten per dag in een infrarood-sauna. Daarnaast volgden ze een dieet met 1800 kcal per dag. Na 2 weken vielen ze gemiddeld 1,6 kg af. Voor de onderzoekers bewijs dat je vermagert in de sauna, terwijl dit waarschijnlijk het gevolg was van het dieet. Ze voorzagen geen controlegroep die enkel het dieet volgde en niet de sauna-sessies. Overigens is twee weken veel te kort om van enig effect te kunnen spreken.

De studie die zogezegd bewezen heeft dat infraroodcabines werken bij chronischvermoeidheidssyndroom had betrekking op twee mensen.

Voor pijn lijken de effecten ietsje beter onderbouwd, maar de schalen die gehanteerd werden om de pijn te beoordelen, waren niet gevalideerd en dus niet betrouwbaar.

Ook opvallend: de meeste studies die gunstige effecten met infraroodcabines aantonen, werden door dezelfde onderzoekers uitgevoerd.

Conclusie

De zogenaamde heilzame effecte van infraroodsauna's moet je met een grote korrel zout nemen. Wie ze gebruikt, doet dat best voor een ontspannen effect.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief