Marleen Finoulst Verschenen op 03/08/2015

In het nieuws

Meisjes en jongens maken zich soms al vanaf acht jaar zorgen over hoe hun lichaam er uitziet, wat een risico inhoudt voor eetstoornissen als ze ouder worden. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek waarvan de resultaten zopas werden gepubliceerd.

Factcheck

De druk op jongeren, vooral jonge meisjes, om er slank uit te zien is groot, maar dit begint vooral in de puberteit te spelen. Op 8 jaar is slechts een kleine minderheid bezig met lichaamscontouren en –gewicht. Of dit het risico op eetstoornissen op latere leeftijd vergroot, konden deze onderzoekers niet aantonen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers bevroegen 6281 jongens en meisjes tot de leeftijd van 14 jaar over hun eetgewoonten, zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn, eetstoornissen bij de moeder en of ze al dan niet druk voelden om beter op hun eetgedrag te letten (1). De onderzoekers wilden weten of de aanzet tot eetstoornissen in de pre-adolescentie gelegd wordt en wat de risicofactoren zijn. Op de leeftijd van 8 jaar gaf al 5% van de meisjes en 3% van de jongens aan niet tevreden te zijn met haar of zijn lichaam. Op de leeftijd van 14 jaar meldde 18% van de meisjes en 3% van de jongens druk te ervaren om te vermageren. Van de meisjes had op dat moment al 40% een dieet gevolgd tegenover 12% van de jongens. Ongecontroleerde eetbuien kwamen voor bij 7,5% van de meisjes versus 3,5% van de jongens. Wanneer hun moeder kampte met eetstoornissen, dan bleken de 14-jarige dochters veel vaker ontevreden over hun lichaam, terwijl dat niet voor zonen opging. Ongecontroleerde eetbuien kwamen vaker voor in gezinnen die het financieel moeilijk hadden, zowel bij jongens als bij meisjes. De onderzoekers concluderen dat er heel wat druk ligt op jonge meisjes om er slank uit te zien en dat ze al vanaf zeer jonge leeftijd op hun lichaamscontouren gefocust zijn.

Bron

Micali N, De Stavola D, Ploubidis G, et al. Adolescent eating disorder behaviours and cognitions: gender-specific effects of child, maternal and family risk factors. The British Journal of Psychiatry. Published online July 23 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat hier om een grootschalige studie die enkele verbanden blootlegt, maar geen oorzaak-gevolgrelaties kan aantonen. De onderzoekers kunnen bijvoorbeeld niet aantonen dat vroege druk om er slank uit te zien een oorzaak is van latere eetstoornissen, maar ze vinden wel een verband tussen beide. Vooral meisjes zijn al vanaf de kindertijd bezig met hoe ze er uit zien en één op 20 is zelfs op 8 jaar al ontevreden met het eigen uiterlijk. Wanneer de moeder kampt met eetstoornissen of zeurt over diëten en vermageren, dan heeft dit ook een impact op het zelfbeeld van haar dochter(s).

De groep die zich op 8 jaar al zorgen maakt over gewicht en uiterlijk is echter beperkt. De druk van het slankheidsideaal speelt veeleer in de puberteit, rond 14 jaar, dan in de kindertijd. Verbazingwekkend is dit niet.

Conclusie

De druk op jongeren, vooral jonge meisjes, om er slank uit te zien is groot, maar dit begint vooral in de puberteit te spelen. Op 8 jaar is slechts een kleine minderheid bezig met lichaamscontouren en –gewicht. Of dit het risico op eetstoornissen op latere leeftijd vergroot, konden deze onderzoekers niet aantonen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/07July/Pages/Unhealthy-thinking-about-body-and-weight-can-start-in-childhood.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief