Marleen Finoulst Verschenen op 24/06/2015

In het nieuws

Skinny jeans kunnen onze gezondheid schaden, zo waarschuwen dokters nadat een vrouw uit haar broek bevrijd moest worden. Het zou gaan om de aantasting van zenuwen en spieren.

Factcheck

Lang gehurkt zitten in een skinny jeans kan de zenuwbanen in de benen afknellen. Wie graag nauwe broeken draagt, loopt op tijd en stond wat rond, en wisselt eens geregeld af met comfortabelere modellen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een 35-jarige vrouw uit Australië hielp een kennis met verhuizen. Voor die gelegenheid droeg ze nauw aansluitende of ‘skinny’ jeans. Ze zat lange tijd gehurkt terwijl ze kasten uitruimde. Na enkele uren had ze een voos gevoel in de enkels. Ze geraakte met moeite te voet thuis, omdat haar voeten als verdoofd aanvoelden. Eens thuis viel ze en raakte niet meer recht. Ze bleef enkele uren op de grond liggen vooraleer iemand haar vond en naar het ziekenhuis bracht. Daar stelden artsen vast dat haar benen gezwollen waren. De broek moest van haar lijf geknipt worden, want die kregen ze niet meer uit (1).

Tests wezen op een gestoorde zenuwgeleiding in de onderbenen, wat de gedeeltelijke verlammingsverschijnselen verklaarde, en op enige spierschade: symptomen van het compartimentssyndroom. Meer informatie daarover vind je in de patiëntenrichtlijn ‘spiercompartimentssyndroom’ (2).

De vrouw bleef enkele dagen in het ziekenhuis en herstelde volledig en spontaan. De dokter schreef de symptomen toe aan haar nauwe jeans waarmee ze uren gehurkt had gezeten, waardoor zenuwbanen en bloedvaten werden afgekneld. Daardoor zwollen de benen, waardoor spieren en zenuwen nog meer onder druk kwamen, wat de gedeeltelijke verlamming kan verklaren.

Bron

(1) Wai K, Thompson PD, Kimber TE. Fashion victim: rhabdomyolysis and bilateral peroneal and tibial neuropathies as a result of squatting in ‘skinny jeans’. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Published online June 23 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wanneer artsen een ongewone situatie meemaken die niet eerder beschreven is in de medische literatuur, maken ze daar vaak een publicatie van: een zogenaamde case report. Dat deze gevalsbeschrijving in enkele dagen tijd de hele wereld rondging, heeft natuurlijk met het onderwerp te maken. Skinny jeans zijn zeer populair bij jonge vrouwen en ook meer en meer bij jonge mannen. Er kunnen bovendien mooie beelden bij geplaatst worden, wat de aandacht voor zo’n mediabericht garandeert. Omdat zoveel mensen nauwe jeans dragen en dit de eerste keer is dat – in combinatie met lang gehurkt zitten – duidelijke problemen optreden, betekent dat dergelijke voorvallen zeer zeldzaam zijn. Veralgemenen is dan ook misplaatst. Wie graag skinny jeans draagt, kan best op tijd en stond wat rondlopen. En voor werkjes waarvoor je lange tijd gehurkt moet zitten, draag je best iets comfortabelers.

Conclusie

Lang gehurkt zitten in een skinny jeans kan de zenuwbanen in de benen afknellen. Wie graag nauwe broeken draagt, loopt op tijd en stond wat rond, en wisselt eens geregeld af met comfortabelere modellen.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/spiercompartimentsyndroom-logesyndroom

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/A-case-report-about-skinny-jeans-sparks-media-frenzy.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief