Nina Van Den Broecke Verschenen op 14/11/2018

In het nieuws

‘In zes op de tien gevallen zitten er pesticiden in ons haar’, kopten de kranten. Dat klinkt sensationeel, maar wat moeten we hiermee?

Factcheck

Aangezien het gebruik van pesticiden is toegelaten, is het niet onlogisch dat er sporen worden aangetroffen in haarstalen. Of dit enige betekenis heeft voor onze gezondheid, werd niet onderzocht. Al bij al lijkt het wel mee te vallen met de blootstelling aan pesticiden via de voeding.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het Franse Institut de Recherche et d’Expertise Scientifique (IRES) heeft op vraag van een politieke partij 148 haarstalen onderzocht op de aanwezigheid van 30 verschillende pesticiden. Het ging over een mix van herbiciden, insecticiden en fungiciden. De haarstalen waren afkomstig van vrijwilligers uit Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en België.

Gemiddeld werden er in 60,1% van de haarstalen sporen van pesticiden aangetroffen. Voor België lag het cijfer iets hoger met 69,2%. Ongeveer een vierde van de stalen bevatten sporen van twee of meer pesticiden. Eén staal uit België bevatte vier verschillende soorten pesticiden. Van de 30 pesticiden werden er 15 minstens eenmaal aangetroffen (1).

Bron

(1) https://www.greens-efa.eu/files/doc/docs/cfade9de86b811afc90c4cbf29dccb85.pdf

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gebruik van pesticiden is in de EU toegelaten, maar onder strikte voorwaarden. Enkel pesticiden die goedgekeurd zijn en op een positieve lijst staan, mogen gebruikt worden. Ook de hoeveelheid die mag gebruikt worden, is streng gereglementeerd. Voor elk pesticide is een maximale residulimiet (MRL) vastgelegd. Een overschrijding van de MRL is een teken van verkeerd gebruik van het bestrijdingsmiddel, maar betekent zelden een gevaar voor onze gezondheid.

In België ziet het FAVV toe op de naleving van deze wetgeving. In 2016 werden 3.873 stalen van fruit, groenten, granen, dierlijke producten en verwerkte producten onderzocht op de aanwezigheid van pesticidenresten. Deze stalen waren hoofdzakelijk afkomstig van België (41%). Een kleiner deel was afkomstig uit andere EU-landen (24%) en niet-EU-landen (24%). In 70% van de groenten, fruit en granen werden sporen van pesticiden aangetroffen. Maar in slechts 2% van de gevallen werd de MRL overschreden. Stalen die niet voldeden aan de wetgeving kwamen vaker uit niet-EU-landen.

Het is op zich dus niet verwonderlijk dat er resten van pesticiden in haarstalen worden aangetroffen. De vraag is of de vastgestelde concentraties een negatieve impact op de gezondheid kunnen hebben. Hierop wordt geen antwoord gegeven. De studie doet enkel een uitspraak over de aanwezigheid van pesticidenresten. Het zou nochtans interessant zijn om meer onderzoek te verrichten naar de relatie tussen de concentratie in de haarstalen, de hoeveelheid resten in ons voedsel en het gezondheidseffect ervan.

Conclusie

Aangezien het gebruik van pesticiden is toegelaten, is het niet onlogisch dat er sporen worden aangetroffen in haarstalen. Of dit enige betekenis heeft voor onze gezondheid, werd niet onderzocht. Al bij al lijkt het wel mee te vallen met de blootstelling aan pesticiden via de voeding.

Referenties

(2) http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/_documents/2016_AFSCA_BE_National_Summary_Report_Pesticide_Monitoring_Final.pdf

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief