Marleen Finoulst Verschenen op 16/12/2014

In het nieuws

Een onderzoeksteam van slaapwetenschappers denkt dat het verstandig zou zijn om de werkdag om 10 uur te laten beginnen zodat volwassenen langer kunnen slapen, waardoor ze gezonder en productiever worden.

Factcheck

Veel mensen die vroeg uit de veren moeten voor het werk, hebben een slaaptekort, omdat ze te laat gaan slapen. Flexibele werkuren bieden hier mogelijk een oplossing.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers verzamelden gegevens over slaappatronen en dagactiviteiten van 124.517 volwassen Amerikanen. Ze vergeleken de gewoonten van 'kortslapers' (minder dan 6 uur), 'normaalslapers' (6 tot 11 uur) en 'langslapers' (meer dan 12 uur): aantal werkuren, tv kijken, sporten, andere activiteiten, aard van het werk, enzovoort. Ook werd informatie verzameld over vermoeidheid overdag: de neiging tot in slaap vallen, dutten, wegsoezen, ...

De belangrijkste bevinding was dat mensen die uit werken gaan, minder lang slapen, omdat ze vroeg uit de veren moeten (1). De groep die het minst sliep, waren vaker mannen tussen 25 en 64 jaar, met een job en een hoog inkomen.

De onderzoekers suggereren dat het misschien beter is om de werkdag een uur later te laten starten en te werken van 10 tot 6 in plaats van 9 tot 5, omdat zeer veel mensen worstelen met slaapgebrek. Slaapgebrek vermindert de concentratie, maakt mensen minder productief en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen, omdat slechte slapers meer en ongezonder eten, waardoor ze dikker worden en dus vatbaarder voor type 2 diabetes en hartziekten.

Bron

(1) Basner M, Spaeth Am, Dinges DF. Sociodemographic Characteristics and Waking Activities and their Role in the Timing and Duration of Sleep. Sleep. Published online December 10 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek bevestigt wat ons gezond verstand al lang weet: als je vroeg op moet, kan je maar beter op tijd gaan slapen. Anders ben je moe overdag en dus minder productief wanneer je moet werken. De oplossing die hier gesuggereerd wordt, is de werkdag een uur later te laten starten. Veel bedrijven doen dit al en passen waar mogelijk flexibele werkuren toe: mensen kiezen hoe laat ze starten, maar dienen hun dagelijks aantal uren te werken. Voor veel banen, onder andere in de industrie, is dit echter onmogelijk.

Deze studie trapt een open deur in en suggereert een oplossing die ze verder niet onderzoekt. Of mensen inderdaad langer slapen wanneer ze flexibel kunnen werken, wordt hier niet aangetoond.

Conclusie

Veel mensen die vroeg uit de veren moeten voor het werk, hebben een slaaptekort, omdat ze te laat gaan slapen. Flexibele werkuren bieden hier mogelijk een oplossing.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/Could-a-10-to-6-working-day-help-you-sleep-better.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief