Een gastblog van Julie Wood, die astma heeft, yoga beoefent en hoofd is van de communicatie-afdeling van Cochrane

Het verbaast me niet dat er nieuw bewijsmateriaal van Cochrane is dat aantoont dat yoga kan helpen bij personen met astma. Zelf ben ik een toegewijde yogi: sinds twee jaar beoefen ik tweemaal per week een combinatie van hot power en bikram-yoga.

Als jonge twintiger besloot ik om te beginnen joggen, en ik stelde vast dat ik na een rondje nog amper kon ademen. Dat was het begin van mijn pogingen om mijn astma onder controle te krijgen met verschillende soorten puffers. Ik heb nooit een echte astma-aanval meegemaakt, maar heb al jaren last van een benauwd gevoel en een piepende adem, wat me soms uit mijn slaap houdt. Dit gebeurt ongeveer tweemaal per week, zelfs met regelmatig gebruik van een puffer. Mijn longcapaciteit is zo beperkt dat ik niet eens een ballon kan opblazen. Ik moet deze aandoening actief bestrijden (en ik geef doe dat ik dat niet altijd even goed doe als het zou moeten).

Mijn eerste man overtuigde me om yoga te proberen. Vanaf de eerste les was ik volledig verkocht. Ik sliep beter en had eindelijk een manier gevonden om te bewegen en mijn stress te verlichten.

Een onverwacht voordeel was hoezeer yoga mijn astma hielp. Ik gebruik mijn puffers minder en kan beter omgaan met benauwdheid in mijn borst. Ik word nog eenmaal om de twee weken wakker door ademhalingsproblemen. Of dit komt doordat er veel ademhalingsoefeningen zijn bij yoga, doordat mijn longen ook effectief sterker worden, of doordat ik bewuster adem en daardoor meer controle ervaar, kan ik moeilijk zeggen.

Yoga heeft ook nadelen, zeker het soort yoga dat ik beoefen. Je kan geblesseerd geraken, maar zolang je een dokter consulteert en een goede leraar hebt die je niet over je grenzen doet gaan is er geen enkele reden waarom de meeste mensen geen yoga zouden kunnen uitoefenen.

Hier wordt het volgens mij echt interessant: Ik denk dat yoga me helpt, maar zit het allemaal in mijn hoofd? Helpt yoga omdat ik denk dat yoga helpt?

Volgens het bewijsmateriaal verzameld in een literatuuroverzicht van Cochrane is het niveau van bewijs nog niet van die aard dat we met zekerheid kunnen zeggen dat yoga helpt bij mensen met astma, maar de eerste signalen zijn veelbelovend. Hoewel ik een duidelijk verschil voel, is het niet zeker dat een hele groep mensen dit zo ervaart. Ik denk m.a.w. dat er een verschil bestaat tussen wat er volgens het wetenschappelijk bewijs in de meeste gevallen zal gebeuren en wat er effectief werkt bij een persoon.

Ik blijf yoga beoefenen en geniet van de voordelen die het met zich meebrengt. Deze eerste studies versterken wat ik al eerder dacht over yoga, maar alleen meer en betere studies kunnen aantonen of dit voordeel ook bestaat voor meer mensen.

Lees meer »

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief