Op de redactie ontvangen we af en toe een vraag over het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord hij wanneer we spreken over een arts of dokter.

Graag zouden we ons standpunt hierover willen verduidelijken. 

Wat zeggen de taalvoorschriften?

In het Standaardnederlands geldt dat je in de derde persoon enkelvoud de keuze hebt tussen hij of zij (persoonlijke voornaamwoorden) en zijn of haar (bezittelijke voornaamwoorden):


  • Hij en zijn gebruik je als het geslacht van een zelfstandig naamwoord mannelijk is.
  • Zij en haar gebruik je als het geslacht van een zelfstandig naamwoord vrouwelijk is.
  • Als de context niet specifiek verwijst naar een gender, wordt doorgaans het mannelijke voornaamwoord gebruikt.

Bij dokter (m/v) en arts (m/v) zijn zowel de mannelijke als de vrouwelijke voornaamwoorden correct. Zoals hierboven beschreven, wordt dan meestal het mannelijke voornaamwoord gebruikt. We bedoelen daarmee echter helemaal niet dat een arts enkel een man kan zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een kinesitherapeut (m/v), verpleegkundige (m/v) of apotheker (m/v).

Waarom dan niet hij/zij?

Onze redactie focust op leesbaarheid, omdat we een breed publiek willen bereiken in een toegankelijke stijl. We vinden dat de formulering hij/zij, met een schuine streep, of hij of zij de leesbaarheid van onze gezondheidsinformatie niet ten goede komt. Daarom vermijden we dit. Ook wanneer we een arts omschrijven als ‘hij’ willen we geenszins een uitspraak doen over het gender van de arts.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief