gezondheid en wetenschap

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Wat is het?

Een sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een holte in de bilspleet, veroorzaakt door haren die zich in het onderhuids weefsel vastzetten. Vaak ontstaat een open verbinding tussen de holte en de buitenwereld, waardoor een gaatje of intrekking in de huid zichtbaar is. Dit noemt men een fistel. De holte kan gemakkelijk geïnfecteerd raken, waardoor zich een pijnlijk abces vormt dat dikwijls terugkeert. Er kunnen haren in een sinus pilonidalis zitten.

Hoe vaak komt het voor?

Een sinus pilonidalis komt vaak voor, en dan vooral bij mensen met overgewicht, een harige bilspleet en een zittend beroep (bv. vrachtwagenchauffeurs), doorgaans mannen tussen 15 en 30 jaar.

Hoe kun je het herkennen?

Bij een abces heb je last van een drukkende pijn aan de bilspleet, voornamelijk bij het zitten. Je kunt een zachte zwelling voelen. Soms is de huid rond het abces rood en warm. Omwille van de ligging in de bilspleet, kan het abces gemakkelijk terugkomen.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts stelt de diagnose van sinus pilonidalis meestal op zicht.

Wat kun je zelf doen?

Hou je bilspleet zo proper mogelijk. Verwijder pluisjes van kleren en huidschilfers en vermijd overgewicht. Heb je een zittend beroep, sta dan af en toe eens op en loop wat rond. Een aangepaste stoel kan de druk op de bilspleet verminderen. Ook gewichtsverlies en ontharing kunnen voorkomen dat het abces terugkomt.

Wat kan je arts doen?

Je arts zal het abces onder lokale verdoving insnijden, en zoveel mogelijk vuil en dood weefsel verwijderen. Doorgaans zijn antibiotica niet nodig, maar wel wanneer de omliggende weefsels erg ontstoken zijn. Na de ingreep wordt de wonde open gelaten en moet deze tweemaal per dag gespoeld worden. In geval van een diepe wonde brengt de thuisverpleegkundige een wondvochtabsorberende wiek aan. Komt het abces vaak terug, dan stuurt de huisarts je door naar een chirurg.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 31/08/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief