gezondheid en wetenschap

Onvolledig sluiten van de oogleden (lagoftalmie)

Wat is het?

De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht. In een aantal omstandigheden is het niet meer mogelijk om één of beide ogen volledig te sluiten. De belangrijkste oorzaken zijn bewusteloosheid (coma), verlamming van een aangezichtszenuw, aangezichtsletsel, tumor van de oogkas en schildklierziekten.

Hoe kun je het herkennen?

Het oog sluit niet volledig, ook niet tijdens de slaap. Daardoor wordt het oog droger en is het gevoeliger voor infecties. Het slijmvlies van het oog (witte gedeelte) is rood, geïrriteerd en gezwollen. Blijft de aandoening te lang bestaan, dan geraakt ook het hoornvlies (doorzichtige deel van het oog waar het licht binnenkomt) beschadigd en troebel, met mogelijk vorming van kleine zweertjes en gaatjes. Je hebt last van troebel zicht. Zonder behandeling volgt op termijn blindheid.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De arts onderzoekt het oog en schat de ernst in. Bij onmogelijkheid om de oogleden te sluiten, word je steeds verwezen naar de oogarts (oftalmoloog).

Wat kan je arts doen?

Je krijgt een vochtinbrengende ooggel of antibioticumzalf voorgeschreven die je vaak moet gebruiken om infecties, uitdroging en beschadiging te vermijden. Er kan een plastic kapje met tape over het oog worden aangebracht. ‘s Nachts kun je de ogen dichtplakken. Blijft deze toestand lange tijd aanwezig, dan kan een oogarts het ooglid dichtnaaien tot het probleem is opgelost. Deze ingreep kan nadien makkelijk ongedaan worden gemaakt. Is het onvolledig sluiten van de oogleden van blijvende aard, dan kan in het bovenste ooglid een gewichtje worden ingeplant.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 26/01/2017

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief