Marleen Finoulst Verschenen op 18/06/2025

In het nieuws

Op social media circuleert een gerucht over abrikozenpitten. Ze zouden in niet-conventionele en traditionele therapieën gebruikt worden om kanker en andere kwalen te genezen. Klopt dat?

Conclusie

Eet geen abrikozenpitten. Ze bevatten giftige stoffen (cyanide) die tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood kunnen leiden, vooral als je op de pitten kauwt of ze vermaalt. Slik je per ongeluk een pit in, dan kan dat meestal geen kwaad, omdat de pit er weer uitkomt via de stoelgang. Abrikozenpitten worden nog altijd online verkocht tegen kanker en andere kwalen. In reguliere winkels zijn ze verboden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Abrikozenpitten zijn zogezegd een ‘superfood’. Het verhaal is zo oud als de straat, maar kreeg door sociale media nieuw leven ingeblazen (1).

De pit van een abrikoos bevat amygdaline, een stof die in het lichaam wordt omgezet in het giftige cyanide. Kankercellen zouden daar erg gevoelig voor zijn en afsterven, terwijl gezonde cellen ongemoeid zouden blijven. Er zouden zelfs tabletjes gemaakt worden op basis van amygdaline (ook wel laetrile genoemd).

De FOD Volksgezondheid waarschuwt al sinds 2016 voor het hoge gehalte aan giftige stoffen in abrikozenpitten (2). Sindsdien zijn de meeste verpakkingen uit de rekken van natuurvoedingswinkels en supermarkten geweerd. Maar online kan je de pitten nog altijd kopen.

Bron

(1) Geruchten op sociale media

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In de jaren 70 waren supplementen met laetrile populair; ze zouden kanker kunnen genezen. Uitvoerig onderzoek heeft aangetoond dat dat helemaal niet klopt: ze hebben geen enkel effect op kanker en zijn zelfs giftig (3).

Sindsdien wordt gewaarschuwd voor het eten van abrikozenpitten en zijn de supplementen grotendeels verboden. Online zijn ze echter nog vlot te bestellen. In 2024 waarschuwde de Amerikaanse autoriteit voor de veiligheid van geneesmiddelen voor die online producten (4).

Wanneer je een abrikozenpit eet, komt amygdaline (laetrile) vrij. In het lichaam wordt dat omgezet in cyanide. Hoge concentraties cyanide veroorzaken misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en een versnelde ademhaling. Te hoge doses kunnen leiden tot coma en overlijden. Daarvoor hoef je niet veel pitten te eten: twee, drie stuks volstaan, en voor kleine kinderen is één pit al giftig.

Wie per ongeluk een abrikozenpit inslikt, moet niet meteen panikeren. Dat kan zelden kwaad, want de pit komt er gewoon weer uit via de stoelgang. Het wordt pas gevaarlijk als je op de pitten kauwt of ze vermaalt in een smoothie bijvoorbeeld.

Andere steenvruchten, zoals perziken en nectarines, bevatten dezelfde gifstoffen, maar in kleinere hoeveelheden.

Het Nederlandse Voedingscentrum heeft er een filmpje over gemaakt.

Conclusie

Eet geen abrikozenpitten. Ze bevatten giftige stoffen (cyanide) die tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood kunnen leiden, vooral als je op de pitten kauwt of ze vermaalt. Slik je per ongeluk een pit in, dan kan dat meestal geen kwaad, omdat de pit er weer uitkomt via de stoelgang. Abrikozenpitten worden nog altijd online verkocht tegen kanker en andere kwalen. In reguliere winkels zijn ze verboden.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief