Nina Van Den Broecke Verschenen op 22/11/2021

In het nieuws

Avocado heeft al enkele jaren de status van superfood. Zo zou regelmatig avocado eten helpen om af te vallen. Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben dit in een nieuwe studie onderzocht.

Factcheck

Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers zijn het effect nagegaan van één avocado per dag op buikvet. Daarbij maakten ze een onderscheid tussen de hoeveelheid onderhuids buikvet en de hoeveelheid visceraal vet. Visceraal vet ligt diep in de buikholte tussen de organen. Vooral dit vet heeft negatieve effecten op de gezondheid. Het zou de kans op diabetes vergroten.

  • De hypothese van de onderzoekers was dat avocado’s een positief effect hebben op buikvet, en vooral de hoeveelheid visceraal vet verminderen.
  • Daarnaast gingen de wetenschappers uit van positieve effecten op het suikermetabolisme.
    • Om dat na te gaan, bepaalden ze verschillende parameters in het bloed, zoals de insuline- en suikerspiegel.

Aan de studie namen aanvankelijk 156 volwassen mannen en vrouwen met overgewicht of obesitas deel. Ze werden willekeurig ingedeeld in 2 groepen.

  • De interventiegroep moest gedurende 12 weken elke dag één maaltijd met één avocado eten.
  • De controlegroep kreeg op dat moment een maaltijd die evenveel energie, eiwitten, vetten en koolhydraten aanbracht.
  • Wat ze de rest van de dag aten, moesten ze heel nauwkeurig noteren in een voedingsdagboek.

Uiteindelijk vervolledigden 105 deelnemers de studie. Uit de analyse van de gegevens, verzameld voor en na afloop van de studie, bleek dat de avocado geen effect had op:

  • het gewicht en vetpercentage;
  • de hoeveelheid onderhuids en visceraal vet;
  • het suikermetabolisme.

Bij de vrouwen in de controlegroep was er een significante daling van de hoeveelheid onderhuids buikvet. Omdat de hoeveelheid visceraal vet niet veranderde, verslechterde bij hen de verhouding tussen visceraal en onderhuids vet. Dat was niet het geval bij de interventiegroep. Op basis daarvan besluiten de onderzoekers dat avocado’s een positief effect hebben op de verhouding visceraal en onderhuids buikvet (1).

Bron

(1) Khan, N. A., Edwards, C. G., Thompson, S. V., Hannon, B. A., Burke, S. K., Walk, A. D., ... & Holscher, H. D. (2021). Avocado Consumption, Abdominal Adiposity, and Oral Glucose Tolerance Among Persons with Overweight and Obesity. The Journal of Nutrition, 151(9), 2513-2521.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De conclusie van de onderzoekers is op zijn minst merkwaardig te noemen. Dat de studie gesponsord werd door de Hass Avocado Board, zal daar allicht voor iets tussen zitten.

De resultaten tonen duidelijk aan dat dagelijks één avocado eten gedurende 12 weken geen positief effect heeft op de hoeveelheid buikvet (zowel onderhuids als visceraal) en het suikermetabolisme. De slechtere verhouding visceraal en onderhuids vet bij de controlegroep was statistisch misschien wel relevant, maar maakt in de praktijk geen verschil.

  • De vrouwen in de controlegroep waren na 12 weken 61,7 gram onderhuids vet verloren.
    • Bij de interventiegroep was dat 13,6 gram.
  • Het visceraal vet was 1,6 gram minder in de controlegroep.
    • In de interventiegroep was dat 32,9 gram.

Het is duidelijk dat dit na 12 weken verwaarloosbare cijfers zijn.

Rekening houdend met de ecologische voetafdruk van avocado’s, in vergelijking met andere groenten en fruit, zet je ze bovendien het best niet te vaak op het menu (2).

Conclusie

Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.

Referenties

(2) https://eostrace.be/traces/trace-van-avocado

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief