Marleen Finoulst Verschenen op 28/09/2023

In het nieuws

Toen corona uitbrak, keerde studente Selena Ali met haar geadopteerde straatkat Lee terug naar België. In principe moest Lee na de verplichte vaccinatie eerst geruime tijd in quarantaine, wegens gevaar op hondsdolheid in een risicoland als Peru. Maar de ambassade gaf de toestemming om de kat mee te nemen. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) was het daar niet mee eens. De kat moest terug naar Peru in quarantaine en Ali kreeg een boete. Daarmee is de kous niet af. Dit najaar volgt een rechtszaak.

Factcheck

De eigenares van katje Lee moet voor de rechtbank verschijnen omdat ze het katje in 2020 verstopte. Ze bracht het katje mee uit Peru voordat het de verplichte quarantaineperiode na de vaccinatie had doorlopen. Het vaccin slaat niet altijd aan en het duurt tot 60 dagen vooraleer een besmet katje zelf ziek wordt. Een krab of likje van een gezond ogend maar besmet katje is genoeg om anderen te besmetten. Hondsdolheid is bijna altijd fataal voor mens en dier, daarom zijn er zeer strenge maatregelen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In 2020 was er veel commotie rond een katje dat met een studente mee naar België kwam na haar stage in Peru (1). In tegenstelling tot België, waar sinds 2001 geen enkel geval van hondsdolheid werd gemeld, komt deze virusziekte wel nog voor in Zuid-Amerika. Driekwart van de gevallen wordt overgedragen door hondenbeten, maar ook katten, vossen en vleermuizen kunnen via likken of krabben de ziekte overbrengen op de mens.

Voorzorgsmaatregelen

Omdat hondsdolheid bijna altijd dodelijk is, zijn er zeer strenge voorzorgsmaatregelen van kracht. De overheid wilde het katje laten inslapen en volgde daarmee de internationaal geldende richtlijnen (2). De studente had het katje voor haar terugkeer nochtans laten vaccineren tegen hondsdolheid. Volgens de regels moet het dier dan nog 30 dagen ter plaatse blijven, om te controleren of het vaccin aanslaat, en daarna nog eens 90 dagen in quarantaine. Dat was hier allemaal niet gebeurd.

Omdat ze haar katje niet wilde afgeven, had de studente het zelf verstopt. Daarom kreeg ze een dwangsom opgelegd: zolang ze het katje niet afgaf, hing haar een fors bedrag boven het hoofd. Haar advocaat en dierenliefhebbers protesteerden fel tegen de volgens hen overdreven maatregel. Uiteindelijk ging katje Lee tijdelijk terug naar Peru in quarantaine. Vandaag woont het katje nog steeds bij Ali.

Bron

(1) https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200514_04959408

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In Europa komt hondsdolheid vooral voor bij wilde dieren, zoals vossen en vleermuizen, maar in Latijns-Amerika, Azië en Afrika kunnen ook huisdieren zoals honden en katten besmet zijn. Huisdieren kunnen op hun beurt mensen besmetten.

Erg dodelijk

Jaarlijks sterven ongeveer 55.000 mensen wereldwijd aan hondsdolheid. In Europa zijn deze sterfgevallen zeldzaam geworden. In 2017 overleed nog een Frans kindje aan de ziekte, twee maanden nadat hij contact had met een besmette hond in Sri Lanka. Op dat moment had de hond nog geen enkel symptoom (3).

Een groot probleem bij hondsdolheid is dat dieren het gevaarlijke virus doorgeven op het moment dat ze zelf nog niet ziek zijn. Die symptoomvrije, besmettelijke periode duurt 20 tot 60 dagen. Het was dus niet ondenkbaar dat katje Lee besmet was, terwijl hij nog steeds heel gezond leek.

Quarantaine

Dat de kat gevaccineerd werd tegen hondsdolheid voor hun vertrek uit Peru, betekende nog niet dat het vaccin ook aansloeg. Om zeker te zijn, is er na een quarantaineperiode een bloedtest nodig. Een gevaccineerd dier moet wettelijk gezien een wachttijd van 30 dagen doorlopen vooraleer het, na de nodige goedkeuring, kan meegebracht worden naar België (4). Die maatregelen werden niet nageleefd bij katje Lee.

Stel dat de kat besmet was geweest, dan was dat bijna zeker noodlottig geweest voor de studente en voor de andere personen die in nauw contact waren met het diertje. Een likje is genoeg. Zodra er symptomen opduiken, is het te laat. Hondsdolheid is bijna altijd dodelijk.

België heeft in het verleden zeer veel moeite gedaan om dit dodelijke virus buiten de grenzen te houden.

Conclusie

De eigenares van katje Lee moet voor de rechtbank verschijnen omdat ze het katje in 2020 verstopte. Ze bracht het katje mee uit Peru voordat het de verplichte quarantaineperiode na de vaccinatie had doorlopen. Het vaccin slaat niet altijd aan en het duurt tot 60 dagen vooraleer een besmet katje zelf ziek wordt. Een krab of likje van een gezond ogend maar besmet katje is genoeg om anderen te besmetten. Hondsdolheid is bijna altijd fataal voor mens en dier, daarom zijn er zeer strenge maatregelen.

Referenties
Referenties

Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/15/steven-van-gucht-over-katje-lee/

De kitten in de afbeelding is niet katje Lee.

Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief