Marleen Finoulst Verschenen op 18/10/2022

In het nieuws

Iedereen die vanaf nu een boostervaccin krijgt tegen het coronavirus, wordt ingeënt met het vaccin dat is aangepast aan de omikronvariant. In september en oktober worden in Vlaanderen in totaal 6,5 miljoen vaccins geleverd, genoeg voor alle volwassenen.

Factcheck

Het aangepaste boostervaccin dat momenteel in de coronavaccinatiecampagne gebruikt wordt, geeft je afweersysteem een extra boost, omdat er een tweede mRNA-code aan toegevoegd werd. Daardoor is de bescherming beter en wordt de kans op ernstig ziek worden, ziekenhuisopname en overlijden waarschijnlijk nog kleiner.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het coronavirus ondergaat voortdurend gedaanteverwisselingen, waarbij af en toe varianten de kop opsteken met net iets andere eigenschappen. Zo is de omikronvariant besmettelijker dan de eerdere deltavariant, waardoor omikronbesmettingen de overhand namen.

De technologie van de mRNA-coronavaccins laat toe om de vaccins relatief snel aan te passen, naargelang de nood. Moderna en Pfizer brachten een geüpdatete versie op de markt die zowel reageert op het oorspronkelijke coronavirus als op de omikron-BA.1-variant (1). Deze booster biedt een nog betere bescherming tegen covid-19 door de omikron-BA.1-variant. Momenteel circuleert vooral de omikron-BA.5-variant, maar die verschilt zeer weinig van BA.1.

De geüpdatete vaccins worden enkel gebruikt als boostervaccin bij personen vanaf 12 jaar. Je moet dus het volledige basisvaccinatieschema doorlopen hebben om in aanmerking te komen. Wel moeten er minstens 3 maanden verlopen zijn tussen de basisvaccinatie en de booster. Heb je je eerste boosterprik gemist? Dan word je ook gevaccineerd met het aangepaste boostervaccin.

Bron

(1) https://www.ema.europa.eu/en/news/first-adapted-covid-19-booster-vaccines-recommended-approval-eu

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De mRNA-covidvaccins bevatten de code met instructies (samen een stukje mRNA) om spike-eiwitten te maken, die op de uitsteekseltjes van het coronavirus zitten. Deze spikes zorgen ervoor dat het coronavirus je cellen binnendringt. Na vaccinatie wordt de code in je eigen cellen omgezet in spike-eiwitten die je immuunsysteem als vreemd erkent en waartegen het antistoffen maakt. De mRNA-stukjes vallen uit elkaar en verdwijnen daarna vanzelf. Wanneer je gevaccineerd bent, heb je dus al antistoffen tegen de spikes van het virus. Word je besmet met het coronavirus, dan zal dit voorraadje antistoffen het virus herkennen, aanvallen en uitschakelen. De kans dat je ernstig ziek wordt, wordt zo zeer sterk beperkt.

De nieuwe vaccins van Pfizer en Moderna bevatten naast de code voor de spikes van het oorspronkelijke coronavirus ook de code voor de omikron-BA.1-variant. Deze geüpdatete vaccins bevatten dus twee codes: daarom worden ze bivalent genoemd. Na een prik met dit vaccin ga je dus twee types antistoffen aanmaken: antistoffen tegen het oorspronkelijke virus en tegen de ietwat verschillende omikron-BA.1. Dat geeft een extra goede bescherming tegen deze laatste variant. De originele coronavaccins van Pfizer en Moderna beschermen nog steeds uitstekend tegen ernstige covid, ziekenhuisopname en overlijden. De spikes lijken immers sterk op elkaar.

Het bivalente vaccin moest opnieuw worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) qua werkzaamheid en veiligheid. Dat is ondertussen gebeurd op 1 september 2022 voor personen ouder dan 12 jaar (1). De immuunrespons tegen omikron-BA.1 is iets sterker dan het originele vaccin bij personen die de basisvaccinatie kregen, terwijl de nevenwerkingen vergelijkbaar zijn. Daardoor zullen naar verwachting nog minder mensen ernstig ziek worden door covid-19.

De tweede booster, de zogenaamde herfstbooster, wordt sterk aanbevolen voor 65-plussers, zorgverleners en kwetsbare personen die een basisvaccinatie hebben gehad. Bij uitbreiding ook voor 50-plussers en jongere volwassenen. Er moet minstens 3 maanden verstreken zijn na de vorige coronavaccinatie. Heb je nog geen booster gekregen, maar wel de basisvaccinatie? Dan kan je ook met het nieuwe bivalente vaccin ingeënt worden.

Conclusie

Het aangepaste boostervaccin dat momenteel in de coronavaccinatiecampagne gebruikt wordt, geeft je afweersysteem een extra boost, omdat er een tweede mRNA-code aan toegevoegd werd. Daardoor is de bescherming beter en wordt de kans op ernstig ziek worden, ziekenhuisopname en overlijden waarschijnlijk nog kleiner.

Referenties

Heb je nog vragen over de boosterprik? https://www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie/voor-wie/boostervaccinatie

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief