Marleen Finoulst Verschenen op 23/02/2023

In het nieuws

Jongensbesnijdenissen zijn zelden medisch noodzakelijk, stelt filosofe Griet Vandermassen in een column. Een vernauwde voorhuid herstelt zich meestal vanzelf, nog voor de puberteit. Ook zou besnijdenis de seksuele bevrediging kunnen beïnvloeden. Klopt dat?

Factcheck

Bij kleine jongens kan de voorhuid te nauw zijn, waardoor je deze niet over de eikel kan terugschuiven. Dit is volkomen normaal en hoef je niet te behandelen. Het velletje wordt spontaan soepeler tegen de leeftijd van 10 jaar. Is er toch een ontsteking, dan volstaat meestal een behandeling met een zalf. Een besnijdenis om medische redenen is zelden nodig. Of een besnijdenis het seksleven kan beïnvloeden, is onduidelijk.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Functie van de voorhuid

In de column lezen we dat de voorhuid niet zomaar een velletje is:

 • Ze bestaat uit dezelfde gespecialiseerde lagen weefsel als de clitoriskap, maar is nog meer doorweven met zenuwen. Dat maakt de voorhuid uiterst gevoelig.
 • De voorhuid heeft ook dezelfde functie: erogene stimulatie en ­bescherming van de eikel ­tegen wrijving en uitdroging.
 • Ze levert een uniek glijmecha­nisme bij seksuele actie.
Heeft besnijdenis een impact op de seksuele beleving?

Volgens voorstanders tast het wegsnijden van de voorhuid de seksuele beleving niet aan. Onderzoek geeft echter uiteenlopende resultaten. Een studie aan de Gentse universiteit toonde aan dat besnijdenis de penis wel degelijk minder gevoelig maakt (1). In dat onderzoek werden 1.059 niet-besneden en 310 besneden mannen bevraagd over hun seksleven:

 • De besneden mannen rapporteerden minder intense orgasmes en een minder plezierig seksleven in vergelijking met de niet-besneden mannen.
 • De besneden mannen hadden ook vaker ongemakken aan de penis, onder andere pijn, dan de niet-besneden mannen.

De auteurs besluiten dat de voorhuid een rol speelt bij seksuele bevrediging. Ouders zouden hierover geïnformeerd moeten worden alvorens de ingreep te overwegen.

Zijn jongensbesnijdenissen zelden noodzakelijk?

Besnijdenissen worden, buiten de religieuze context, uitgevoerd bij jongetjes van wie de voorhuid te nauw is. Daardoor kan je deze niet vlot over de eikel terugschuiven. Dit noemen we fimosis:

 • Het kan leiden tot ontstekingen, waardoor de voorhuid opzwelt en het kind niet meer kan plassen.
 • Daarom wordt de voorhuid soms weggesneden. Het gaat dan om een besnijdenis om medische redenen.
 • De voorhuid operatief verwijderen, een besnijdenis dus, is vooral nodig wanneer zowel de voorhuid als eikel ernstig ontstoken zijn (2). Dat is zeldzaam.
 • Bij milde ontstekingen volstaat een goede hygiëne een eventueel een behandeling met een (cortisone)zalf.
Bron

(1) Bronselaer G, Schober J, Meyer-Bahlburg H et al. Male circumcision decreases penile sensitivity as measured in a large cohort. BJU International 2013;4feb.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De resultaten van wetenschappelijk onderzoek over de invloed van besnijdenis op de seksuele beleving blijven onduidelijk:

 • Volgens sommige onderzoeken is er een ongunstig effect (1), andere studies spreken dit tegen.
 • Een overzichtsonderzoek met betrekking tot 36 studies kan niet bevestigen dat besnijdenis leidt tot minder plezier of bevrediging bij het vrijen (3).
Wat moet je doen als je kind een nauwe voorhuid heeft?
 • Een vernauwde voorhuid die je moeilijk kan terugschuiven is volkomen normaal op zeer jonge leeftijd.
 • Er is geen behandeling voor nodig, tenzij het kind niet meer kan plassen of de eikel ernstig ontstoken is.
 • De voorhuid wordt vanzelf soepeler en losser voor de leeftijd van 10 jaar. Probeer ze niet zelf los te trekken.
 • Als de voorhuid erg nauw is, kan er ontsteking optreden.
  • Besnijdenis is meestal niet nodig.
  • In 85% van de gevallen kan een zalf het probleem oplossen (5).

Conclusie

Bij kleine jongens kan de voorhuid te nauw zijn, waardoor je deze niet over de eikel kan terugschuiven. Dit is volkomen normaal en hoef je niet te behandelen. Het velletje wordt spontaan soepeler tegen de leeftijd van 10 jaar. Is er toch een ontsteking, dan volstaat meestal een behandeling met een zalf. Een besnijdenis om medische redenen is zelden nodig. Of een besnijdenis het seksleven kan beïnvloeden, is onduidelijk.

Referenties
 • (2) S Prabhakaran, D Ljuhar, R Coleman et al. Circumcision in the paediatric patient: A review of indications, technique and complications. J Paediatrics and Child Health 2018;54:1299-1307.
 • (3) Morris B, Krieger J. Does Male Circumcision Affect Sexual Function, Sensitivity, or Satisfaction?—A Systematic Review J Sexual Medicine 2013;12aug.
 • (4) Oster J. Further fate of the foreskin. Incidence of preputial adhesions, phimosis, and smegma among Danish schoolboys. Arch Dis Child 1968;43(228):200–203
 • (5) Jiaming L, Jin Y, Yuntian C et al. Is steroids therapy effective in treating phimosis? A meta‑analysis. Int Urol Nephrol 2016;48:335-342.
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief