Nina Van Den Broecke Verschenen op 15/03/2022

In het nieuws

We worden met z’n allen ouder, maar het aantal gezonde levensjaren neemt niet toe. Volgens nieuw onderzoek houdt een hond in huis je langer gezond. Klopt dat?

Factcheck

Deze studie bevestigt dat een hond een positief effect heeft op de gezondheid van zijn baasje. Mensen met honden zouden niet langer leven, maar wel langer gezond blijven. Vooral zij die vaak wandelen met hun hond, hebben een streepje voor. Zomaar een hond nemen om langer gezond te blijven, is geen goed idee. Een dagelijkse wandeling daarentegen wel.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Gedurende 3,5 jaar hebben Japanse onderzoekers 11.233 ouderen opgevolgd. Het doel van hun onderzoek was om het effect na te gaan van een hond op de gezondheid van zijn baasje:

 • Bij aanvang van de studie vulden de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in.
 • In het algemeen register zochten de onderzoekers hoe het met de gezondheid van de deelnemers was gesteld.
 • Dit herhaalden ze na gemiddeld 3,5 jaar.
 • Ze vergeleken deze gegevens met elkaar. Daarbij hielden ze rekening met allerlei verstorende factoren.

De studie had een aantal opvallende conclusies:

 • Mensen met honden leven niet langer.
 • Ze hebben wel de helft minder kans om hun gezondheid achteruit te zien gaan. Ze blijven dus langer gezond.
 • Vooral zij die regelmatig wandelen met hun hond, halen er voordeel uit.

De onderzoekers besluiten dat een hond een belangrijke rol kan spelen in gezond ouder worden (1).

Bron

(1) Taniguchi, Y., Seino, S., Headey, B. et al. (2022). Evidence that dog ownership protects against the onset of disability in an older community-dwelling Japanese population. PLoS one, 17(2), e0263791.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Al in 2013 bracht de American Heart Association (AHA) een wetenschappelijk rapport uit over het effect van een hond op de gezondheid. Hun conclusie was dat mensen met honden allicht een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten. Maar keiharde bewijzen waren er niet (2).

Nieuwere studies over de invloed van een hond op hart- en vaatziekten en overgewicht werden recent onder de loep genomen in een overzichtsartikel (3):

 • De resultaten waren zeer wisselend, van een negatief effect (3 studies) tot geen (3 studies), een gemengd (2 studies) of een positief effect (6 studies).
 • De auteurs merken op dat niet alle studies even goed waren opgezet, en dat het moeilijk was om de resultaten met elkaar te vergelijken.

Ze benadrukken dat er nood is aan goed opgezet onderzoek. Deze nieuwe studie probeert daaraan bij te dragen. Een meerwaarde is dat de onderzoekers niet enkel naar de sterftekans hebben gekeken, maar ook naar het aantal gezonde jaren.

Conclusie

Deze studie bevestigt dat een hond een positief effect heeft op de gezondheid van zijn baasje. Mensen met honden zouden niet langer leven, maar wel langer gezond blijven. Vooral zij die vaak wandelen met hun hond, hebben een streepje voor. Zomaar een hond nemen om langer gezond te blijven, is geen goed idee. Een dagelijkse wandeling daarentegen wel.

Referenties
 • (2) Levine, G. N., Allen, K., Braun, L. T., Christian, H. E., Friedmann, E., Taubert, K. A., ... & Lange, R. A. (2013). Pet ownership and cardiovascular risk: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation, 127(23), 2353-2363.
 • (3) Barroso, C. S., Brown, K. C., Laubach, D., Souza, M., Daugherty, L. M., & Dixson, M. (2021). Cat and/or Dog Ownership, Cardiovascular Disease, and Obesity: A Systematic Review. Veterinary sciences, 8(12), 333.
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief