bewerkt door Patrick Mullie Verschenen op 24/10/2019

In het nieuws

Als je nog geen hond aan je zijde hebt, is dit het moment om daar verandering in te brengen. Uit onderzoek blijkt dat baasjes van honden 24% minder kans hebben om op jonge leeftijd te overlijden dan mensen zonder hond.

Factcheck

Een Canadese literatuurstudie toont aan dat eigenaars van honden langer leven, door een daling van de sterfte door hart- en vaatziekten. Omdat het een waarnemingsstudie betreft, is het niet zeker of deze vaststelling te danken is aan de hond of aan het gedrag van de eigenaar.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese onderzoekers gingen na of hondeneigenaars langer leven dan mensen zonder hond. Om deze vraag te beantwoorden, voerden de wetenschappers een literatuuroverzicht uit (1). Ze vonden tien cohortstudies, uitgevoerd bij bijna 4 miljoen personen, met een opvolgingsperiode van 10 jaar. Aan de hand van deze gegevens vergeleken ze de sterfte tussen mensen met en zonder een hond.

De totale sterfte lag bij hondeneigenaars 24% lager, en de sterfte door hart- en vaatziekten zelfs 31% lager. Volgens de onderzoekers zijn hondeneigenaars fysiek actiever door de dagelijkse wandeling met de hond. Elke dag bewegen kan een bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.

Bron

(1) Kramer CK, Mehmood S, Suen RS. Dog Ownership and Survival: A Systematic Review and Meta-Analysis. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2019 Oct;12(10):e005554.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit Canadese literatuuroverzicht omvatte alleen cohortstudies, een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgrelaties kan aantonen. Zo kunnen hondeneigenaars fitter zijn, minder roken en een hoger inkomen hebben. Al deze factoren kunnen het voorkomen van hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden. Onderzoek toont trouwens ook aan dat hondeneigenaars in het algemeen jonger zijn, meer kinderen hebben en minder gezondheidsproblemen hebben. Het spreekt voor zich dat iemand die zich lichamelijk niet goed voelt, of mensen met depressies of financiële problemen, minder geneigd zullen zijn om voor een hond te zorgen. Zeker het eerste jaar is het opvoeden van een puppy een tijdrovende bezigheid. Het zou trouwens interessant zijn om gezondheidsproblemen bij de hondeneigenaar na te gaan in functie van het gewicht van de hond. Eigenaars van zwaarlijvige honden zullen waarschijnlijk minder bewegen, en eventueel een minder gezond voedingspatroon hebben.

Het al of niet hebben van een hond werd in het verleden reeds besproken (2): 85 senioren, 43 met en 42 zonder hond, hielden 3 weken lang een dagboek bij en droegen een polshorloge met stappenteller in het kader van een studie (2). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 70 jaar. De hondeneigenaars zetten dagelijks gemiddeld 2.762 stappen meer dan de mensen zonder hond. Daardoor haalde de meerderheid (87%) van hen de aanbevolen 150 minuten fysieke activiteit per week, terwijl minder dan de helft (47%) van de mensen zonder hond deze aanbeveling haalde.

Conclusie

Een Canadese literatuurstudie toont aan dat eigenaars van honden langer leven, door een daling van de sterfte door hart- en vaatziekten. Omdat het een waarnemingsstudie betreft, is het niet zeker of deze vaststelling te danken is aan de hond of aan het gedrag van de eigenaar.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief