Liesbet De Wit Verschenen op 26/09/2024

Bewering

Hoewel hij geen glutenallergie heeft, beperkt voormalig premier Elio Di Rupo gluteneiwitten in zijn dieet. Hij beweert op Knack.be op 17 september 2024 dat gluten ontstekingen veroorzaken in onze darmen, die hij ons tweede brein noemt. ‘Ik heb vanochtend een stukje brood mét gluten gegeten en dat is niet erg. Maar gluten veroorzaken infecties in je darmen. Aangezien je darmen je tweede intelligentie zijn, de motor van je hart, longen en brein, probeer ik gluten maximaal te beperken. Met ontstoken darmen functioneer je niet naar behoren.’

Factcheck

Gluten vermijden wordt enkel aangeraden aan mensen die geen gluten verdragen: mensen met glutenintolerantie (coeliakie) en mensen die lijden aan glutensensitiviteit. Voor alle anderen heeft een glutenvrij dieet geen zin. Heb je geen glutenprobleem, dan zorgt gluten eten niet voor darmontstekingen. Producten met gluten, zoals volkoren graanproducten, zijn vaak goed voor de gezondheid. De uitspraak van Elio Di Rupo is daarom niet waar.

Lees verder »
onwaar

Waar komt deze bewering vandaan?

De gewezen Waals minister-president vertelt in de kantlijn van een interview in Knack over zijn eetgewoontes. Hoewel hij niet allergisch is voor gluten, probeert hij de eiwitten toch zo veel mogelijk te vermijden. De reden die hij daarvoor aanhaalt, is dat gluten ontstekingen zouden veroorzaken in de darmen, die hij ons tweede brein noemt. ‘Ik heb vanochtend een stukje brood mét gluten gegeten en dat is niet erg. Maar gluten veroorzaken infecties in je darmen. Aangezien je darmen je tweede intelligentie zijn, de motor van je hart, longen en brein, probeer ik gluten maximaal te beperken. Met ontstoken darmen functioneer je niet naar behoren.’ (1)

We zoeken uit of gluten eten ontstekingen veroorzaakt in de darmen bij mensen zonder glutenprobleem.

Bron

(1) Renard H. Ex-premier Elio Di Rupo (PS): ‘Sophie Wilmès zou als premier rust brengen voor het land’. Knack.be. 17 september 2024.

Hoe moet je deze bewering interpreteren?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge en gerst. Ongeveer 1% van de bevolking is glutenintolerant (coeliakie). Bij mensen met die aandoening beschadigen gluteneiwitten het slijmvlies van de darm. Zij moeten voedingsmiddelen die gluten bevatten absoluut vermijden.

Daarnaast vertoont ongeveer 2 tot 3% van de Belgische bevolking een overgevoeligheid voor gluten of glutensensitiviteit. Ook die groep kan klachten ervaren als ze voedingsmiddelen eten die gluteneiwitten bevatten.

Behalve voor die twee aandoeningen (glutenintolerantie en glutensensitiviteit) wordt het niet aangeraden om gluten te vermijden: gluten veroorzaken dan geen ontsteking in de darmen.

Het volgen van een glutenvrij dieet zonder reden leidt tot een onevenwichtig voedselpatroon. Meer nog: belangrijke bronnen van gluten, zoals volkoren graanproducten, hebben tal van gezondheidsvoordelen (2,3).

Conclusie

Gluten vermijden wordt enkel aangeraden aan mensen die geen gluten verdragen: mensen met glutenintolerantie (coeliakie) en mensen die lijden aan glutensensitiviteit. Voor alle anderen heeft een glutenvrij dieet geen zin. Heb je geen glutenprobleem, dan zorgt gluten eten niet voor darmontstekingen. Producten met gluten, zoals volkoren graanproducten, zijn vaak goed voor de gezondheid. De uitspraak van Elio Di Rupo is daarom niet waar.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief