Patrick Mullie Verschenen op 09/03/2021

Bewering

Wil je graag vermageren? Joggen of hardlopen zijn altijd een goed idee. Maar hoewel wandelen minder intensief is, is het zeker niet minder goed. Tijd om je wandelschoenen aan te trekken?

Factcheck

Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet. En vol te houden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen de effecten van verschillende sporten op het gewicht na (1). Daarvoor voerden ze een literatuurstudie uit. Ze selecteerden alleen interventiestudies, met deelnemers met overgewicht of obesitas, en met een duurtijd van minstens vier weken. In totaal vonden de onderzoekers 116 studies.

  • De deelnemers werden in elke studie in twee groepen verdeeld: een deel kreeg intensieve sporttraining, en een ander deel niet.
  • De trainingen bestonden zowel uit duursporten als krachtsporten, en met verschillende intensiteiten.
  • In alle studies was er in de sportieve groep, in vergelijking met een controlegroep, een daling van het lichaamsgewicht en een stijging van het uithoudingsvermogen. Het effect was uiteraard afhankelijk van de intensiteit van de training.

De onderzoekers besluiten dat verder onderzoek moet bepalen hoeveel beweging noodzakelijk is om af te vallen.

Bron

(1) Zouhal H, Ben Abderrahman A, Khodamoradi A, et al. Effects of physical training on anthropometrics, physical and physiological capacities in individuals with obesity: A systematic review. Obes Rev. 2020 Sep;21(9):e13039.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Alle sporten doen vermageren

Deze literatuurstudie bevat een belangrijke les: alle sporten zorgen ervoor dat je gewicht verliest en dat je conditie verbetert, als je voldoende oefent. Sommige sporten vragen per tijdseenheid meer energie: zo verbruikt een persoon die 1 uur fietst aan 16 km/u ongeveer 350 tot 450 calorieën. Iemand die 1 uur loopt aan 9 km/u, verbruikt ongeveer 640 calorieën (2). Dit zijn berekeningen voor volwassenen van 68 kg. Per 7 kilogram extra gewicht komt er 10% energieverbruik bij (2).

Als je weet dat een kilogram lichaamsvet 7.000 kcal bevat, betekent dat dat een persoon 16 tot 20 uur moet fietsen om 1 kg te vermageren. Met lopen zou dat een tiental uur duren.

Kies een haalbare sport

Naast het verbruik in calorieën, speelt natuurlijk ook de haalbaarheid een grote rol, net als blessures vermijden. Zeker voor mensen met obesitas is bijvoorbeeld een uur lopen al een hele uitdaging, terwijl een uur fietsen wel haalbaar kan zijn. In een aantal gevallen, wanneer iemand bijvoorbeeld al lang geen sport meer gedaan heeft, is wandelen aangewezen. Het calorieverbruik ligt dan lager, namelijk 300 calorieën voor mannen en 240 calorieën voor vrouwen aan 5 km per uur, maar het risico op blessures ligt lager.

Combineer met een vermageringsdieet

Deze literatuurstudie toont ook aan dat vermageren door sport alleen niet eenvoudig is. Meestal moet je dan zeer intensief sporten, wat niet altijd een optie is. De beste methode is een vermageringsdieet gekoppeld aan sport. Wanneer je sport, houd je zo’n dieet makkelijker vol. En de beste sport is de sport die je graag doet!

Conclusie

Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet. En vol te houden.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief