Cebam Verschenen op 23/10/2017

In het nieuws

Mond- en keelkankers worden soms gelinkt aan een infectie met het humaan papillomavirus (HPV), dat je kunt oplopen door orale seks. Volgens een Amerikaanse studie lopen mannen die met minstens vijf vrouwen orale seks hadden meer risico, vooral als ze roken.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen het aantal orale-sekspartners en een verhoogd risico op een HPV-besmetting van de mond- en keelholte. HPV is een virus dat kanker van mond- en keelholte kan veroorzaken, al blijft dit risico extreem klein. Mond- en keelkanker komt vooral bij rokers en drinkers voor.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers analyseerden gegevens van 9.425 mannen en vrouwen tussen 20 en 59 jaar die informatie verstrekt hadden over hun seksleven, waaronder het aantal orale-sekspartners. Ze werden onderzocht op de aanwezigheid van een HPV-virus, dat in verband gebracht wordt met mond- en keelkanker, in mond- en keelholte. HPV (humaan papillomavirus) is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker, maar sommige stammen van HPV veroorzaken mond- en keelkanker. Deze stam werd aangetroffen bij 6% van de geteste mannen en 1% van de geteste vrouwen. Vaker bij rokers dan bij niet-rokers.

De onderzoekers stelden vast dat naarmate mensen meer partners hadden gehad waarmee ze orale seks bedreven, de kans op besmetting met HPV hoger was. Mensen met minstens 10 orale-sekspartners liepen 11,1% risico op HPV, met 5 tot 9 orale-sekspartners 3,3%, met 2 tot 4 partners 2,5% en met 1 partner 1,1%. Van alle mensen met een HPV-besmetting in mond- of keelholte ontwikkelen naar schatting 2 op 1.000 vrouwen en 7 op 1.000 mannen kanker in mond- of keelholte, wat nog steeds extreem weinig is.

Bron

(1) D'Souza GD, McNeel TS, Fakhry C. Understanding personal risk of oropharyngeal cancer: risk-groups for oncogenic oral HPV infection and oropharyngeal cancerAnnals of Oncology. Published online October 19 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De voorbije jaren stellen kankerexperts een lichte toename vast in het aantal mond- en keelkankers. Het vermoeden bestaat al langer dat een bepaalde variant van het HPV-virus verspreid via orale seks hiervoor een verklaring biedt. Doel van dit onderzoek was cijfers verzamelen over de grootte van het risico. Besmetting met deze HPV-variant, die gelinkt wordt aan mond- en keelkanker, komt vaker voor naarmate mensen meer orale-sekspartners hebben en wanneer ze roken. De dragers van dit virus ontwikkelen niet allemaal kanker: het risico blijft zeer klein.

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn veruit de belangrijkste risicofactoren voor mond- en keelkanker. HPV is veel minder vaak oorzaak van deze kwaadaardige aandoening, maar kan mogelijk wel de lichte stijging van mond- en keelkanker verklaren.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen het aantal orale-sekspartners en een verhoogd risico op een HPV-besmetting van de mond- en keelholte. HPV is een virus dat kanker van mond- en keelholte kan veroorzaken, al blijft dit risico extreem klein. Mond- en keelkanker komt vooral bij rokers en drinkers voor.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/cancer/men-who-perform-oral-sex-women-more-risk-mouth-and-throat-cancers/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief