Marleen Finoulst Verschenen op 12/05/2022

In het nieuws

Reclame maken voor gokken wordt tegen het einde van 2022 waarschijnlijk zo goed als verboden in ons land. Gokbedrijven of platformen mogen dan niet meer adverteren op radio, televisie, sociale media, in kranten of op affiches op straat. Getuigenissen van gokverslaafden in de media tonen de ernst van het probleem. Hoeveel mensen zijn verslaafd en hoe groot is het risico?

Factcheck

Een gokverslaving is een ernstige gedragsverslaving die vaak lang verborgen blijft. Wie graag een gokje waagt, en meer geld kwijtraakt dan hem lief is, doet er goed aan om bij het gokgedrag stil te staan. Er is een gratis zelftest beschikbaar die je vatbaarheid voor een gokverslaving evalueert.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Als het van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne afhangt, dan worden alle vormen van gokreclame aan banden gelegd tegen einde 2022. Zijn advies werd inmiddels goedgekeurd door alle bevoegde ministers en wordt nu verder geëvalueerd door Europa.

Gokken is een vorm van spelen waarbij je geld inzet in de hoop nog meer geld te winnen, maar met het risico je geld te verliezen. De Belgische wet spreekt over kansspelen. Je vindt ze in casino’s, speelautomaathallen en wedkantoren. De voorbije jaren zijn daar online gokplatformen bijgekomen. De spanning van winnen en verliezen maakt het spel voor sommigen verslavend

Volgens cijfers van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs waagde 32 procent van de bevolking ouder dan 15 jaar zich in 2018 aan een gok: driekwart offline en meestal met een lotje van de loterij (1).

Ongeveer 1 procent van de gokkende bevolking loopt risico op een gokverslaving: het gokken wordt dan dwangmatig, je kan er niet meer aan weerstaan. Drie procent loopt een verhoogd risico: in dat geval spreken we van een ‘gokprobleem’.

Bron

(1) https://www.vad.be/assets/factsheet-gokken

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een gokverslaving is een functionele verslaving die te wijten is aan een stoornis van het beloningssysteem in de hersenen:

  • Bij het gokken geven de hersenen dopamine vrij. Dat is een stof die je een gevoel van voldoening en beloning geeft.
  • Daardoor ga je het gokken dwangmatig herhalen om dat goed gevoel telkens opnieuw op te wekken.
  • Zoals bij andere verslavingen treedt ook hier gewenning op, waardoor je steeds meer geld gaat spenderen.

Drie procent van de bevolking heeft een gokprobleem, en loopt een verhoogd risico op een gokverslaving. Er bestaat een goede zelftest waarmee je kan nagaan of je zelf risico loopt op een gokverslaving.

Heb je een probleem met gokken? Dan is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken met familie, partner, een vriend, je arts of psycholoog. Je moet het probleem onder ogen durven te zien. Met cognitieve gedragstherapie kan een gokverslaving behandeld worden.

Conclusie

Een gokverslaving is een ernstige gedragsverslaving die vaak lang verborgen blijft. Wie graag een gokje waagt, en meer geld kwijtraakt dan hem lief is, doet er goed aan om bij het gokgedrag stil te staan. Er is een gratis zelftest beschikbaar die je vatbaarheid voor een gokverslaving evalueert.

Referenties

Meer info over gokken:

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief