Cebam Verschenen op 27/03/2018

In het nieuws

Het regelmatig beoefenen van de Chinese bewegingsleer tai chi heeft meer effect op fibromyalgie dan de standaard aanbevolen beweegsessies. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers vast.

Factcheck

De Chinese beweegkunst tai chi heeft een gunstiger effect op klachten van fibromyalgie dan de gangbare beweegsessies die worden aanbevolen. Dat blijkt uit een goed uitgevoerde Amerikaanse studie bij hoofdzakelijk hoogopgeleide vrouwen. Je moet het echter graag doen om het vol te houden, zoals voor alle sporten geldt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tai chi is een vloeiende opeenvolging van bewegingen, uitgevoerd op een ontspannen manier met zo min mogelijk overbodige spierspanning. Onderzoekers van de Tuft University in de Verenigde Staten doen al langer onderzoek naar deze beweegvorm bij fibromyalgie. Voor hun nieuwe studie (1) rekruteerden ze 226 volwassenen (vooral hoogopgeleide vrouwen met overgewicht) met fibromyalgie en brachten hen willekeurig in twee categorieën onder. De eerste groep (75) deed aerobe oefeningen (waarbij de hartslag omhoog gaat) onder supervisie en de tweede groep (151) volgden tai-chi-sessies (Yang-stijl). Alle beweegsessies duurden 60 minuten en werden 1 of 2 keer per week gevolgd gedurende 12 of 24 weken. De deelnemers werd ook gevraagd om iedere dag een halfuurtje te wandelen, in de mate van het mogelijke. Ze werden 1 jaar opgevolgd en vulden in deze periode 3 keer een uitgebreide vragenlijst in specifiek bedoeld voor mensen met fibromyalgie (FIQR-schaal). Deze schaal laat toe de emotionele, fysieke en sociale toestand en progressie van de aandoening te evolueren.

Na afsluiten van de studie concludeerden de onderzoekers dat 2 sessies tai chi per week tot een duidelijke verbetering van de fibromyalgie leidden, in vergelijking met gewone aerobe oefensessies. Hoe vaker tai chi werd gedaan (beter 2 keer per week dan 1 keer) en hoe langer (beter 24 weken dan 12 weken), hoe groter het effect. De onderzoekers pleiten ervoor om tai chi voor te stellen als nieuwe therapie voor mensen met fibromyalgie.

Bron

(1) Wang C, Schmid CH, Fielding RA, et al. Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trialBMJ. Published online March 21 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde, gecontroleerde studie, zij het bij een vrij kleine groep personen (hoofdzakelijk hoogopgeleide vrouwen), waardoor je de resultaten niet zomaar kan veralgemenen. Op een schaal van 0 tot 100 (FIQR) scoorden deelnemers die tweewekelijks tai chi beoefenden gedurende 24 weken gemiddeld 16,2 punten beter in vergelijking met vrouwen die tweewekelijks aerobe beweegsessies kregen, wat een groot verschil is. Aerobe beweegsessies zijn op dit moment de enige niet-farmacologische behandeling met enig effect voor mensen met fibromyalgie.

Dat tai chi beoefenen significant beter scoort, is een opsteker voor personen met fibromyalgie. Enkele kanttekingen: tai chi moet je graag doen om het vol te houden, maar hoe langer je het beoefent, hoe beter het resultaat. Het is niet duidelijk in hoeverre de kennis en kunde van de tai-chi-instructeur de resultaten heeft beïnvloed.

In eerder onderzoek werd aangetoond dat tai chi heilzaam is voor mensen met chronische klachten.

Conclusie

De Chinese beweegkunst tai chi heeft een gunstiger effect op klachten van fibromyalgie dan de gangbare beweegsessies die worden aanbevolen. Dat blijkt uit een goed uitgevoerde Amerikaanse studie bij hoofdzakelijk hoogopgeleide vrouwen. Je moet het echter graag doen om het vol te houden, zoals voor alle sporten geldt.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medical-practice/tai-chi-may-be-effective-fibromyalgia-standard-exercise/

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief