Marleen Finoulst Verschenen op 29/04/2020

In het nieuws

Wanneer we straks verplicht mondmaskers moeten dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen de mensen in de steden ook minder fijnstof binnenkrijgen, zo lazen we in een krant. Klopt dit?

Factcheck

Het dragen van een mondmasker om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft amper impact op de hoeveelheid fijnstof die we inademen. Zo’n masker sluit namelijk nooit perfect aan op je gezicht, waardoor er toch veel vervuilde lucht tussen je hoofd en het masker glipt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Binnenkort moeten alle Belgen een mondmasker dragen op plaatsen waar we onvoldoende afstand kunnen houden van elkaar, zoals in het openbaar vervoer. Dit is in het kader van de exitstrategie, die zal volgen op de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. Verminderen deze mondkapjes ook het inademen van fijnstof?

Fijnstof met een doorsnede kleiner dan 2,5 micrometer noemen we PM2,5. Het kan diep doordringen in de longen en heeft daarom op termijn de grootste impact op onze gezondheid.

Wetenschappers brengen de blootstelling aan PM2,5 in verband met een groter risico op een hartaanval, een beroerte, hartritmestoornissen, longkanker, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en een groeiachterstand bij embryo’s. Volgens een Europees onderzoek daalt de gemiddelde levensverwachting in ons land met gemiddeld dertien maanden ten gevolge van de blootstelling aan fijnstof. In steden, zoals Antwerpen, kan dit zelfs oplopen tot twee jaar. Op het platteland is de impact minder groot.

Fijnstof boezemt angst in. Een mondmasker, al dan niet uitgerust met een extra stoffilter, wekt alvast de indruk dat je er minder van inademt. Sommige fabrikanten beweren zelfs dat hun maskers 94 tot 99% van alle fijnstof filteren.

Bron

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Fabrikanten testen mondmaskers in laboratoriumomstandigheden. Daar houden ze inderdaad minstens 94% van het fijnstof dat groter is dan 0,3 micrometer tegen. In een laboratoriumtest sluit zo’n masker perfect aan, terwijl dat in normale omstandigheden helaas onmogelijk is.

Een mondmasker past nooit perfect op je gezicht, er zijn steeds ‘lekken’ waarbij lucht tussen het masker en je hoofd glipt, waardoor je het ongefilterd inademt. Meer nog, de lucht gaat vooral langs deze lekken, want dat is de weg van de minste weerstand. Wie een mondmasker draagt, ademt dus vooral de lucht langs het masker in, in plaats van erdoor. Daardoor daalt de filterfunctie van het mondmasker drastisch in vergelijking met de maskers in laboratoriumtests. Bovendien kunnen schadelijke gassen, zoals zwaveldioxide en stikstofoxides, gewoon door de filter heen.

In Azië testten onderzoekers de impact van het dragen van een mondmasker bij hartpatiënten in Peking in normale situaties. De resultaten waren erg twijfelachtig. De dragers voelden zich subjectief wel beter, ze waren minder ongerust, maar het effect op hun gezondheid was minimaal.

Conclusie

Het dragen van een mondmasker om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft amper impact op de hoeveelheid fijnstof die we inademen. Zo’n masker sluit namelijk nooit perfect aan op je gezicht, waardoor er toch veel vervuilde lucht tussen je hoofd en het masker glipt.

Referenties

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief