Patrick Mullie Verschenen op 11/05/2023

In het nieuws

Een prachtige balzak? Dat is een illusie. Een redelijk mooi exemplaar? Ook dat bestaat niet volgens Duitse onderzoekers. Bij werkelijk alle mannen zou de balzak als onaantrekkelijk bevonden worden. Uit het onderzoek blijkt vooral dat het nut van cosmetische ingrepen aan de balzak erg twijfelachtig is.

Factcheck

Sommige mannen laten hun balzak gladstrijken via een chirurgische ingreep. Duitse plastische chirurgen gingen na of bepaalde uiterlijke kenmerken van balzakken aantrekkelijker gevonden worden dan andere. Een panel van 653 personen beoordeelde foto’s van balzakken. Uiteindelijk beoordeelden de deelnemers alle modellen met dezelfde neutrale gevoelens. Dat stelt het nut van esthetische ingrepen in vraag.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er worden meer en meer esthetische ingrepen aan de geslachtsorganen uitgevoerd. Een van de mogelijkheden om de aantrekkelijkheid te verhogen, is om de balzakken glad te strijken.

Volgens Het Nieuwsblad van 9 mei bewijst wetenschappelijk onderzoek dat zowel mannen als vrouwen balzakken, ongeacht de vorm en de omvang, niet als mooi en aantrekkelijk ervaren (1). Dat onderzoek werd verricht door Duitse plastisch chirurgen die nagingen hoe aantrekkelijk mannen en vrouwen balzakken van verschillende vormen en formaten vonden (2).

 • De onderzoekers vroegen zich af hoe een aantrekkelijke balzak er eigenlijk moet uitzien.
 • Daarvoor vroegen ze aan 374 vrouwen en 279 mannen om de aantrekkelijkheid van foto’s van verschillende balzakken aan te geven op een schaal van min 3 tot plus 3.
 • De deelnemers gaven gemiddeld een 0.
 • Er waren geen verschillen in scores tussen de mannen en vrouwen.
 • Via vragenlijsten gingen de onderzoekers eveneens de karakters van de deelnemers na.
 • Ook daarbij waren er geen verschillen merkbaar in de appreciatie van balzakken.
 • De Duitse onderzoekers besloten dat we niet van de mooiste balzakken moeten spreken, maar wel van de minst lelijke.
Bron

(1) Sorry mannen, de wetenschap onthult dat een mooie balzak niet bestaat | Het Nieuwsblad 09 mei 2023

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De plastisch chirurgen komen tot de conclusie dat alle balzakken lelijk zijn. Daarmee suggereren ze subtiel dat een ingreep nuttig kan zijn. Dat klopt echter niet met de studieresultaten:

 • Een score van 0 op een schaal van min 3 tot plus 3 duidt niet aan dat balzakken lelijk zijn, maar wel dat de getoonde balzakken geen aantrekkelijke of onaantrekkelijke gevoelens opwekken.
 • Het is met andere woorden dus niet bewezen dat een esthetische ingreep de aantrekkelijkheid van de balzakken kan verhogen.
 • De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de studie was 25 jaar. Daarnaast was het aantal foto’s van getoonde balzakken eerder beperkt.
  • Dat maakt het moeilijk om de resultaten te veralgemenen.
  • Het zijn bovendien vooral oudere mannen die ingrepen laten uitvoeren aan hun balzak. Seksuele opwinding kan de aantrekkelijkheid beïnvloeden.
 • Het idee om de karaktereigenschappen van de deelnemers te linken aan de aantrekkelijkheid van de balzakken is eigenaardig.
  • De onderzoekers veronderstellen dat extraverte deelnemers meer balzakken in hun leven hebben gezien wegens een hogere seksuele activiteit.
  • Dat zou dan hun beoordelingsvermogen kunnen beïnvloeden.

In het verleden werd de impact van penisverlenging eveneens uitvoerig onderzocht (3). Regelmatig hebben mannen de indruk dat hun lid te klein is, maar dat heeft meer te maken met een gebrek aan correcte informatie over de mogelijke lengte van penissen. De verschillende technieken om een penis te verlengen hebben niet echt het gewenste resultaat.

Conclusie

Sommige mannen laten hun balzak gladstrijken via een chirurgische ingreep. Duitse plastische chirurgen gingen na of bepaalde uiterlijke kenmerken van balzakken aantrekkelijker gevonden worden dan andere. Een panel van 653 personen beoordeelde foto’s van balzakken. Uiteindelijk beoordeelden de deelnemers alle modellen met dezelfde neutrale gevoelens. Dat stelt het nut van esthetische ingrepen in vraag.

Referenties

(2) Albrecht P, Eimer C, Kasten E. The scrotum: A comparison of men's and women's aesthetic assessments. J Cosmet Dermatol. 2023 Apr 10.

(3) Minder micropenissen dan gedacht · Gezondheid en wetenschap

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief