gezondheid en wetenschap

Indicaties voor plastische chirurgie

Wat is het?

Plastische chirurgie is een tak van de chirurgie die zich bezighoudt met het herstellen en reconstrueren van aangeboren of verworven afwijkingen. Het doel kan zowel functioneel als esthetisch zijn. Het gaat dus niet alleen om schoonheidsingrepen, maar ook om het herstellen van een normale functie. Ook het terug inplanten van afgerukte lichaamsdelen kan een taak zijn van de plastische chirurg.

In welke gevallen wordt het toegepast?

Plastische chirurgie wordt toegepast:
- bij huidletsels die zo groot zijn dat ze niet zomaar gehecht kunnen worden, maar een huidtransplantatie vereisen. Voorbeelden zijn huidkanker waarbij een groot stuk huid is weggenomen, grote doorligwonden, ernstige en slecht genezende voetwonden (ulcera) bij mensen met diabetes, slecht genezende operatiewonden... Het letsel wordt dan met een nieuw stuk huid bedekt. Ook correctie van hinderlijke littekens is mogelijk.
- bij aangeboren afwijkingen die een normale functie in de weg staan, zoals een hazenlip, een gespleten verhemelte, en zesde teen of vinger, een defect in de buikwand, een open rug…
- bij letsels veroorzaakt door een trauma, zoals kwetsuren van het aangezicht, afgerukte lichaamsdelen, slecht geheelde wonden, uitgebreide brandwonden.
- bij kanker, zoals in het geval van uitgebreide hoofd- en halskanker, kankers van de spieren of onderhuidse delen, uitgebreide borstkanker met volledige borstamputatie of preventieve borstamputatie bij erfelijke belasting.
- bij neurologische aandoeningen zoals de verlamming van een aangezichtszenuw.
- om puur esthetische redenen zoals facelift, ooglidcorrectie, liposuctie, haartransplantatie…

Bronnen

www.ebmpracticenet.be


Verschenen op 06/10/2015

Bedankt voor je feedback!

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief