Cebam Verschenen op 18/05/2018

In het nieuws

Tegen alle verwachtingen in heeft een oefenprogramma dan toch geen effect op de progressie van dementie, luidt de conclusie van een Britse studie.

Factcheck

In tegenstelling tot eerdere beweringen toont deze goed uitgevoerde, gecontroleerde studie aan dat een intensief oefenprogramma dementie niet afremt eens de ziekte zich geïnstalleerd heeft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Omdat diverse eerdere studies suggereerden dat oefeningen de vooruitgang van dementie kunnen vertragen, zetten Britse onderzoekers een placebo-gecontroleerde studie op met 494 mensen met lichte tot matige dementie (1). De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan 2 groepen: de eerste groep (165 mensen) fungeerde als controlegroep, terwijl de tweede groep (329 mensen) een oefenprogramma volgde. Gedurende 4 maanden namen ze 2 keer per week deel aan 60 tot 90 minuten durende oefensessies, bestaande uit fietsen en rechtstaan en weer gaan zitten met gewichtjes: een combinatie van aerobe training en krachttraining, op maat van hun mogelijkheden. Geheugen en andere cognitieve functies werden getest bij de start, na 6 maanden en na 1 jaar, gebruik makend van een gevalideerde evaluatietest voor alzheimerdementie.

Tot grote teleurstelling van de onderzoekers haalde de oefengroep zelfs een iets minder goede score dan de controlegroep. Dat verschil is te klein om te stellen dat het beweegprogramma de progressie van dementie versnelde, maar toont wel aan dat oefeningen op maat de progressie zeker niet afremt.

Bron

(1) Lamb SE, Sheehan B, Artherton N, et al. Dementia And Physical Activity (DAPA) trial of moderate to high intensity exercise training for people with dementia: randomised controlled trialBMJ. Published online May 16 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde studie met controlegroep, met resultaten die anders uitdraaien dan wat de onderzoekers gehoopt hadden. Terwijl studies uitwijzen dat bewegen dementie kan voorkomen (door te bewegen blijven je bloedvaten in goede conditie, dus ook de bloedvaten in je hersenen), kan bewegen de ziekte niet afremmen eens ze zich geïnstalleerd heeft.

Dat neemt niet weg dat de oefeningen andere gunstige effecten hadden: de deelnemers uit de oefengroep konden na 1 jaar iets verder (gemiddeld 18 meter) wandelen en voelden zich ook fitter. Toch had deze verbetering amper impact op hun dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit.

Conclusie

In tegenstelling tot eerdere beweringen toont deze goed uitgevoerde, gecontroleerde studie aan dat een intensief oefenprogramma dementie niet afremt eens de ziekte zich geïnstalleerd heeft.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/older-people/exercise-doesnt-slow-progression-dementia/ 

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief