Patrick Mullie Verschenen op 04/03/2019

In het nieuws

Koppels van wie één van de twee besmet is met hiv, mogen - onder strikte voorwaarden - het condoom achterwege laten. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad.

Factcheck

Volgens een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad moet er geen condoom meer gebruikt worden bij het vrijen indien medisch aangetoond werd dat de hiv-positieve partner geen besmettingsgevaar meer vormt en dat kan alleen wanneer deze partner zeer nauwgezet virusremmende medicatie inneemt. Condooms blijven wel belangrijk om de verspreiding van andere seksueel overdraagbare aandoeningen af te remmen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Hoge Gezondheidsraad van België is een referentiecentrum dat regelmatig een aantal experten rond een thema verzamelt, met een advies als resultaat. Deze Hoge Gezondheidsraad publiceerde een nieuw advies over condoomgebruik bij mensen die hiv-positief zijn (1). Hiv is de afkorting van Human Immunodeficiency Virus ofwel menselijk virus dat de afweer afbreekt en aids kan veroorzaken. Volgens dit vernieuwde advies moet er geen condoom meer gebruikt worden bij het vrijen indien medisch aangetoond werd dat de hiv-positieve partner geen besmettingsgevaar meer vormt, en dat deze hiv-positieve partner de behandeling met virusremmende medicatie nauwkeurig volgt. De medicatie om hiv te onderdrukken is tegenwoordig zo goed, dat er geen virussen meer in het bloed (en sperma) circuleren wanneer het medicatieschema goed gevolgd wordt. Dit advies geldt niet alleen voor partners die een vaste relatie hebben. De Hoge Gezondheidsraad raadt anderzijds wel aan om verder condooms te gebruiken bij het vrijen om besmetting met andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Bron

(1)Hoge Gezondheidsraad. Herziening van advies 8902 van de HGR betreffende het condoomgebruik ter voorkoming van HIV besmetting bij serodiscordante partners waarbij de besmette persoon een antiretrovirale behandeling volgt. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9517.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Hiv mag men niet verwarren met aids, afkorting voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, een ziekte waarbij het lichaam zich niet langer kan blijven beschermen tegen infecties als gevolg van hiv . In 2017 waren er in België 890 nieuwe hiv-gevallen en bijna 19.000 mensen hebben hiv, waarvan 15.500 mensen virus-remmende medicatie krijgen. Het aantal hiv-gevallen daalde met 27,5% sinds 2012. Bij de nieuwe gevallen zijn er even veel homoseksuele besmettingen als heteroseksuele.

Deze aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad is belangrijk: vroeger was een condoom essentieel om veilig te vrijen met een partner met hiv; nu kan het dus zonder mits een aantal voorwaarden aanwezig zijn. Het advies is belangrijk voor mensen in een vaste relatie waarvan één van de twee hiv-positief is: het kan de angst opvangen om de partner te besmetten. Het advies kan ook belangrijk zijn voor losse relaties, hoewel men de zekerheid moet hebben dat de losse partner die hiv heeft zijn medicatie zeer trouw inneemt en anderzijds niet besmet is met een andere soa.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zal het gebruik van condooms blijven promoten, dit omdat andere soa’s duidelijk in de lift zitten.

Conclusie

Volgens een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad moet er geen condoom meer gebruikt worden bij het vrijen indien medisch aangetoond werd dat de hiv-positieve partner geen besmettingsgevaar meer vormt en dat kan alleen wanneer deze partner zeer nauwgezet virusremmende medicatie inneemt. Condooms blijven wel belangrijk om de verspreiding van andere seksueel overdraagbare aandoeningen af te remmen.

Referenties

https://www.sensoa.be/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief